“Кухиња” помјера границе

Александра Маџар, Фото: Г. Шурлан
“Кухиња” помјера границе

Бањалука - Представа “Кухиња”, аутора Петера Хандкеа и Младена Матерића, која је премијерно изведена у суботу увече не великој сцени Народног позоришта Републике Српске, представља новину на репертоару овог театра.

Матерић је и режирао комад који је окупио једанаест глумаца Народног позоришта Републике Српске, а необичност “Кухиње” огледа се и у чињеници да се већина представе одиграва без ријечи.  

Глумачки ансамбл је највећим дијелом невербалним сценским изразом оживио свакодневне ситуације које се дешавају у  кухињи готово сваке куће. Бањалучка публика је с пажњом одгледала представу засновану на покретима у којој сваки реквизит има свој живот и дугим аплаузом подржала глумце националног театра Српске.

- Иако је на премијерном извођењу увијек већи притисак, задовољан сам реакцијама публике. Публика је видјела веома захтјевну представу са много елемената. Глумци су активно учествовали, али и сви људи задужени за рад на представи иза сцене - рекао је Матерић.

Глумац Љубиша Савановић није крио задовољство  послије премијере.

- Већ два мјесеца радимо на овој представи на исцрпљујући, али квалитетан начин. Добили смо другачију, интересантну представу, за понос Народног позоришта Републике Српске. “Кухињом” смо помјерили границе на позитиван начин - казао је Савановић.

Међу члановима глумачког ансамбла који је показао да се суштина људских односа налази изван свијета ријечи и њиховог значења је и глумица Миљка Брђанин-Бабић.

- Имали смо узбудљив и креативан рад. Радили смо са великим човјеком, великим умјетником и редитељем. Част нам је што смо сарађивали са њим и што је своје знање подијелио са нама - истакла је Брђанин-Бабић.

Са Миљком Брћанин-Бабић у представи игра и њен деветогодишњи син Филип Бабић, којем је то прва улога.

- Јако је  чудан осјећај када сам на сцени заједно са сином. Имала сам двије треме, за себе и њега, али јако сам задовољна, био је посвећен раду и трудио се - додала је она.

Да је циљ представе “Кухиња” било помјерање границе потврдио је и глумац Aлександар Стојковић Пикси.

- Сигуран сам да ће представа имати дуг вијек и да ћемо се са њом моћи представљати у региону, било гдје, било коме - рекао је Стојковић.

Глумачка екипа

У “Кухињи” играју Слађана Зрнић, Сандра Љубојевић, Сњежана Штикић, Ведрана Мачковић-Зубовић, Миљка Брђанин-Бабић,  Љубиша Савановић, Златан Видовић, Владимир Ђорђевић, Рок Радиша, Aлександар Стојковић и Филип Бабић. У раду на представи учествовала је и Aња Станић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана