Композитор Светислав Божић: Из Херцеговине у царску Русију

Александра Маџар
Композитор Светислав Божић: Из Херцеговине у царску Русију

Београд - Опера "Меланхолични снови грофа Саве Владиславића" је последица мојих слутњи и оних реалних чињеница до којих сам дошао везаних за његову личност. Тај његов херцеговачки чок из кога је пошао развио се до неслућених висина.

Испричао је ово за "Глас Српске" велики српски композитор Светислав Божић најављујући премијеру овог дјела у суботу, 28. фебруара, на сцени Народног позоришта Београд.

-  Владиславић је из родне Херцеговине, крша и камена, отишао на двор Петра Великог, и постао искусни дипломата који је успео да направи границу између Кине и Русије, на њој подигне манастир Светог Саве, те да Пушкинову породицу доведе на двор Петра Великог. Јован Дучић писао је о њему, а ми смо дуго превиђали његово постојање. У опери сам створио панораму сна, јер се сном најбоље види оно што је прошло и слути оно што ће проћи, најлакше се превазилази тешка стварност - истакао је Божић.

Умјетник који је компоновао више од 200 дјела, наглашава да гроф Владиславић има све оно што је идеал једног Србина да кад оде са свог тла и своје земље, никад не губи осјећање за свој род, крв и вјеру.

- То је оно што је високо подигло грофа Владиславића. Доживео сам га сродном Мехмед-паши Соколовићу. Наравно, Мехмед-паша је променио веру, али чини ми се да је његово унутрашње биће остало српско - прича композитор.

Гроф постоји, како каже, и у бићу Николе Тесле и Михајла Пупина.

- Видим га чак и у лику Новака Ђоковића и свих успешних младих људи који не заборављају своје корене, а свој дар могу показати на туђим теренима и другим народима - објаснио је композитор.

У недостатку информација, Божић се водио стиховима Јована Дучића,  Милоша Црњанског, Момчила Настасијевића и Дејана Медаковића.

-  Мислим да сам успео да направим секуларну варијанту, где имамо призвук Свете Горе и свих светих места наших светитеља, а да из свега тога идемо ка срцу наше енергије, а то је Симеон Мироточиви. Мени је гроф нека врста трансформације Симеона Мироточивог - нагласио је Божић.

Дјело ће извести ансамбл опере Народног позоришта у режији Александра Николића и под диригентском палицом Ђорђа Павловића.

Осим ове опере, публика у Београду имаће прилику да ужива у још двије премијере овог умјетника. Ријеч је о композицијама "Чета" и "Литургија св. Јована Златоустог" које ће бити изведене сутра у Коларчевој задужбини.

- Ове су хорске композиције, везане за духовно-теолошки простор. Потпуно смо у црквено-духовном и световно-духовном тону, јер се све дешава у Коларчевој задужбини. Дела ће извести  хор РТС-а под диригентском палицом Олге Милићевић, а повод је Светосимеоновска духовна академија - објаснио је Божић.

Публика у Бањалуци

- Волео бих да и публика у Бањалуци чује композицију 'Меланхонични снови грофа Саве Владиславића' и учинићу све што је у мојој моћи да се то деси. Бањалука је град који ми је у срцу. Нигде се нисам осећао тако дубоко и добро као у вашем граду - рекао је Светислав Божић који је чест гост Бањалучких хорских сусрета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана