Комедија подигла завјесу

Ратомир Мијановић
Комедија подигла завјесу

Требиње - Традиционална културна манифестација "Интердиф дани малих ствари" у Требињу отворила је своја врата свим љубитељима театра.

Организатор је Културна сцена "Мале ствари", а у програму ће се представити позоришта из Београда, Зворника, Шапца, Бугојна и Требиња.

Програм је отворила испитна представа "Шта је собар видео" студената треће године Факултета драмских уметности из Београда, у режији Срђана Ј. Карановића.

Ријеч је о урнебесној комедији у којој угледни психијатар покушава да прикрије своју прељубу користећи се лажима, при том уплићући себе и остале актере у све већи хаос. На крају бива приморан да ипак каже истину како би спасио своју каријеру и брак и доказао сопствену урачунљивост.

- Ове године смо промијенили концепцију фестивала, тако да нећемо свако вече гледати представе, већ је планирана пауза од по два до три дана између сваког наступа. Наступиће и професионална и аматерска позоришта, а нагласио бих да се представе неће такмичити за награде - рекао је директор ове културне манифестације Жељко Милошевић.

Програм фестивала биће настављен вечерас, када ће се комадом "Херој нације" публици представити Градско позориште Требиње.

У четвртак, 3. октобра, Градско позориште Требиње и Културна сцена "Мале ствари" извешће представу "Лаки комад", а понедјељак, 7. октобар, резервисан је за представу "Оне су хтјеле нешто сасвим друго" Културне сцене "Мале ствари" Требиње.

Позориште младих Зворник представиће се "Ретроморфозама" у режији Ивана Томашевића, а истог дана биће одржана изложба позоришне фотографије Јована Видаковића.

У уторак, 15. октобра, Сцена "Маска" из Шапца представиће се монодрамом "Аутобиографија", коју је режирао Иван Томашевић, а посљедње вечери фестивала, у недјељу, 20. октобра, Театар "Федра" из Бугојна извешће представу "Ја или неко други" у режији Амела Угарка.

Сви програми се одржавају у Дому младих Требиње у 20 часова, а цијена улазнице за појединачну представу износи двије марке, док је комплет за седам представа десет марака.

Сцена

"Дани малих ствари" су једина позоришна манифестација која у овом дијелу БиХ на једном мјесту окупља аматерска и професионална позоришта. Прошлих година фестивал је био мјесто гдје су се окупљали позоришни умјетници са свих простора некадашње државе, а имао је и едукативни карактер. Ове године је све то знатно скромније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана