Кочићева прича отвара Театар фест

Александра Маџар, Фото: А. Чавић
Кочићева прича отвара Театар фест

Бањалука - Премијером представе “С планине и испод планине” по тексту Петра Кочића у режији Стеле Корљан у извођењу ансамбла Народног позоришта Републике Српске биће отворен 16. Театар фест “Петар Кочић” који ће трајати од 2. до 9. јуна.

У Народном позоришту РС у јеку су припреме за Театар фест, главни дио посла је завршен, јер су изабране представе које ће се наћи у такмичарском дијелу програма.

-  Ове године одгледао сам 37 представа из Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе. У складу са пропозицијама фестивала трудио сам се да направимо селекцију која неће бити по сваку цену омеђена чврстим концептом - рекао је селектор овогодишњег Театар феста Мирослав Мики Радоњић.

Истиче да је занемарио лични сензибилитет позоришног гледаоца и да је изабрао представе које говоре о феноменима везаним за наше вријеме, али које у умјетничком и естетском смислу представљају релевантно позоришно остварење.

У такмичарском дијелу програма бића представе “Дабога те мајка родила”, копродукцијски пројекат Хрватског народног казалиша “Иван пл. Зајац” и ХКД театра из Ријеке, “Гребање или како се убила моја бака” Босанског народног позоришта Зеница, као и “Сава Савановић - Вампирска симфонија” Народног позоришта из Кикинде.

Зрењанинско Народно позориште “Тоша Јовановић” представиће се комадом “Зла жена”, а публика ће имати прилику да погледа и представу “Здрав(о) живот(е)!” Српског народног позоришта из Новог Сада.

- У складу са предходним фестивалаима и пропозицијама Театар феста трудио сам се да акценат буде на драматургијама земаља у региону - објаснио је Радоњић.

У такмичарском програму је и комад “Елијахова столица” копродукцијски пројекат Југословенског драмског позоришта и МЕСС театра из Сарајева.

Представа “Кухиња” по тексту Петера Хандкеа и Младена Матерића, у режији Младена Матерића, затвориће фест, а као и сваке године биће додијељене награде најбољима.

Публика

- Убеђен сам да ће публика овогодишњег фестивала бити у прилици да одгледа одличне представе несумњивог естетског и уметничког нивоа. Трудио сам се да то не буду херметичне представе, јер се  фестивали првенствено праве због публике. Ни ове године у такмичарском делу програма неће бити представе Народног позоришта РС - каже Мирослав Мики Радоњић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана