Кочићева емоција кроз покрет и плес

Александра Маџар
Кочићева емоција кроз покрет и плес

Бањалука - Премијером представе “С планине и испод планине”, коју је по фрагментима великана српске књижевности Петра Кочића на сцену Народног позоришта Републике Српске поставила Стела Корљан, отворен је шеснаести Театар фест “Петар Кочић”.

 Ансамбл представе је показао моћ умјетности кроз плес, уз ритмове глувог гламочког кола, пјесме са Змијања, али и Моцарта и бечког валцера.

На сцени су се представили глумци Народног позоришта РС, као и они који не припадају овом ансамблу, студенти са бањалучке Академије умјетности и чланови КУД-а “Веселин Маслеша”.

- Публика је остала без даха, а то је најбољи доказ да су били у ватри занесени Кочићевом емоцијом - рекла је редитељ Стела Корљан, која је радила и кореографију и избор музике за ову представу.

Главну улогу Петра Кочића, писца и бунтовника, тумачио је Дејан Андрић, док је главна женска улога, Кочићеве музе, повјерена Миљки Брђанин-Бабић.

- Улога музе је била тешка јер је она и смрт, и инспирација, и љубав, и страст, и мећава и екстаза, а то све треба представити тако да буде јасно публици - истакла је Брђанин-Бабић.

Андрић је нагласио да је јединственост овог пројекта спој различитих људи и енергија, што је дало посебну драж раду на представи.

Идеју и драматизацију за представу “С планине и испод планине” радио је глумац Жељко Стјепановић.

Стручна јавност каже да је овај комад неоспорно новина на репертоару Народног позоришта РС.

- Мислим да је ово за публику било изненађење, јер нисмо навикли да гледамо кореодраму. Било је занимљиво да видимо Кочића у 21. вијеку. Допали су ми се костими, а посебно игра Миљке Брђанин-Бабић - рекао је драматург Марио Ћулум.

Да је ово дјело јединствено по жанру на репертоару националног театра сматра и декан Академије умјетности у Бањалуци Лука Кецман.

- Мислим да је вредност овог пројекта у томе што се може кореспондирати са остатком света, јер је текстуални део присутан онолико колико увек може да се преведе на стране језике - казао је Кецман.

Овогодишњи позоришни фестивал званично је отворио предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић.

На фестивалу ће се представити шест позоришта из БиХ, Србије и Хрватске, а о најбољима ће одлучивати жири у саставу Небојша Брадић, Милош Бабић и Никола Пејаковић.

Током фестивала, који ће трајати до 9. јуна, позоришна публика имаће прилику да гледа представе “Сава Савановић - вампирска симфонија” из Кикинде, “Дабогда те мајка родила” из Хрватске, “Здраво животе” из Новог Сада.

На репертоару фестивала су и представе “Зла жена” из Зрењанина, “Елијахова столица” из Београда.

Бањалучка публика имаће прилику да види и представу  “Гребање или како се убила моја мајка”, Босанског народног позоришта из Зенице, која се повукла са Стеријиног позорја.

У писму редитељка представе Селма Спахић обавијестила је организаторе Стеријиног позорја да се повлачи са фестивала због тога што Позорје отвора Емир Кустурица.

- Фестивал који укаже такву част Емиру Кустурици идеолошки се јасно опредјељује, пристаје на националистичку реторику и даје јој легитимитет. На таквом фестивалу не желим да учествујем... - написала је Спахићева.

Аутор текста ове представе је Бањалучанка Тања Шљивар,  чија се прва представа “Пошто паштета” игра у Атељеу 212.

Представа “Кухиња” Народног позоришта РС биће изведена 9. јуна у част награђених.

У оквиру отварања Театар феста постављена је и изложба “Живот са умјетношћу”.

Фрагменти

- Фрагменте из дјела Петра Кочића на овакав начин нико други није приказао. Нарочито ако се узме у обзир чињеница да се дјело Петра Кочића низ деценија извргава руглу кроз организацију “Кочићевог збора”, гдје у први план долази нешто што нема везе са умјетношћу - сматра редитељ Александар Пејаковић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана