Кестенбург: Породица као посљедње уточиште у савременом друштву

Александра Маџар
Кестенбург: Породица као посљедње уточиште у савременом друштву

Бањалука - Занимљиви позоришни погледи на свијет и друштво у којем живимо обиљежили су други дан Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" у Бањалуци.

Пуним плућима и даље "дишу" све позоришне сцене, а публика је имала прилику да погледа комад "Егзистенција" Едварда Бонда у извођењу ансамбла АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда на сцени Бањалучког студентског позоришта у два термина.

Глумац Милан Пеливановић говорио је о тешком стању у којем се налазио њихов театар, па им, како каже, из тих разлога импонује када им стижу позиви на фестивале и када људи примијете њихов квалитет који настаје у јако лошим условима. Подсјетио је и на занимљив догађај који је недавно обиљежио играње овог комада који говори о насиљу у Београду.

Како се у комаду користи и оружје, а простор удружења смјештен је стамбеној згради, неко од комшија пријавио је убиство, на шта је наравно, реаговала и полиција.

- Глумци су чули буку и видели Филипа како искаче из публике и довикује: "Напоље! Представа је у току!", али у први мах нису могли да схвате шта је у питању. Помислили су да можда неки пијани момци праве проблем. Један глумац почео је све "јаче" да игра не би ли их надгласао - прича он.

Ипак, све им је постало кристално јасно када се иза завјесе појавило полицијско оружје.

- Други глумац, који је у том тренутку излетео "сав крвав" на сцену, приметио је да се завеса поред њега помера, а иза ње се налазио полицајац који је држао пиштољ уперен у његовом правцу. На секунд се заледио, али је одмах потом наставио да игра као прави професионалац - присјећа се Пеливановић.

У Народном позоришту РС изведен је комад "Посљедња породица" Театра Федра из Бугојна, чији је аутор и редитељ Вахид Дураковић.

Говорећи о настанку текста Дураковић је објаснио да већина дјела настаје на основу неких друштвених проблема и потреба појединаца или групе да изнесу свој став.

- Мислим да потрошачко друштво у којем живимо врши стални атак на човјека и његове основне вриједности. Добра база била ми је породица, као неко посљедње уточиште гдје људи покушавају да се сачувају. Покушали смо да укажемо на савремене проблеме и на то како човјек може да сачува моралну вриједност - истакао је он.

На "Кестенбургу" ужива и екипа која је стигла из Новог Сада, Позориште Промене. Они су на сцени Дјечијег позоришта РС извели ауторски рад глумца Николе Живановића "Елинг и Клеј Бјарне" по приповијеткама Ингвара Амбјернсена у адаптацији Сајмона Бента.

"Атеље 14" Бањалука

Млади бањалучки глумци који су основали Омладинско аматерско позориште "Атеље 14" на сцени Дјечијег позоришта РС извели комад "Заувијек и дан дуже".

Глумац овог театра Милош Ковачевић испричао је да комад у фокус ставља страдање породице као стуба друштва са почетком Првог свјетског рата.

- Након што све мушке главе одлазе у рат, породица остаје препуштена женама које, иако не могу да нађу заједнички језик по бројним питањима, бивају принуђене да заједничким снагама очувају породицу - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана