Југу Радивојевићу Нушићева награда

Aгенције
Југу Радивојевићу Нушићева награда

Београд - Редитељ из Београда Југ Радивојевић овогодишњи је добитник "Нушићеве награде", коју додјељује позоришни фестивал "Нушићеви дани" у Смедереву за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству, саопштила је данас Градска управа Смедерева, а јавио је Танјуг.

Радивојевићу је додијељена награда "за поставке дела Бранислава Нушића и савремено читање старе и нове драмске класике".

Једногласну одлуку донио је трочлани жири у саставу: театролог др Драгана Чолић Биљановски (предсједник), књижевни и позоришни критичар Милосав Буца Мирковић и умјетнички директор "Нушићевих дана" Сава Ђуричић.

Нушићеви комади које је режирао Радивојевић учествовале су на смедеревском фестивалу са великим успјехом.

"Ожалошћену породицу" у продукцији Опере и театра Мадленианум стручни жири је 2009. године прогласио најбољом на фестивалу, док је представа "Пут око света" у копродукцији Крушевачког позоришта и фестивала "Дани комедије" у Јагодини, 2011. године проглашена најбољом од стране жирија публике.

Награда, која се састоји од статуете Бранислава Нушића (рад вајара Власте Филиповића) и новчаног износа, Радивојевићу ће бити уручена на предстојећим, 30. "Нушићевим данима" у Смедереву, у априлу.

Награда је установљена 2011. године и додељује се бијенално, а први лауреат је редитељ Егон Савин. Фестивал "Нушићеви дани" покренут је 1984. године у Смедереву, са циљем популаризације великог комедиографског дјела Бранислава Нушића, који је дјетињство и младост провео у том граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана