Југословенско драмско позориште обиљежило рођендан уручењем награда

Танјуг
Југословенско драмско позориште обиљежило рођендан уручењем награда

БЕОГРАД - Југословенско драмско позориште (ЈДП) данас је, поводом свог 74. рођендана, свечано уручило традиционалне годишње награде глумцима, редитељима и запосленима у тој кући.

Директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић истакла је да је, имајући у виду пандемију ковида, протекла година била ипак нешто лакша од претходне и захвалила се „верној публици која је имала много разумевања за све отказане представе“.

Вучковић Манојловић је подсјетила да су нас у претходних годину из те куће напустили Милан Лане Гутовић, Бошко Милин и Петар Волк, као и да је данас стигла вијест о смрти глумице Снежане Никшић (1943-2022).

Уручујући многобројна признања добитницима Вучковић Манојловић је подсјетила присутне у фоајеу сцене „Љуба Тадић“, да је 3. априла 1948. године одржана прва представа ЈДП-а „Краљ Бетајнове“ у режији Бојана Ступице, оснивача и првог управника овог београдског позоришта.

Годишња награда за режију представе „Пучина“ припала је Егону Савину, који се захвалио управницима ЈДП-а Јовану Цхирилову, Бранку Цвејићу и Вучковић Манојловић што су му омогућили да у тој кући ради ауторе свјетске и домаће литературе какви су Шекспир, Чехов или Нушић.

-Где бих ја то радио да нема ЈДП-а? Морао бих да учим стране језике и да се потуцам по иностранству. Овако сам те ауторе урадио како треба - истакао је Савин.

Према његовим ријечима, управници су најважнији људи у нашој позоришној култури пошто доносе одлуке и од којих зависи стање у позоришту „а ЈДП је имало среће са управницима“.

ЈДП је годишњу награду за режију додијелило и Јовани Томић за представу „Мој муж“, као и Александру Поповском за „Алису у земљи страхова“.

-Част је за мене добити награду ове куће. Био сам тако мали када сам дошао да гледам представу овде. Ово је посебно место за мене, које прича једну од најлепших прича. Имам срећу да будем део великана који су причали те приче на овој сцени - рекао је Поповски.

 

Годишњу награду ЈДП-а за цјеловит уметнички рад на представи „Загреб- Београд виа Сарајево“ и остварен висок естетски домет заслужио је за режију, адаптацију и сценографију Горчин Стојановић.

Награду за сценски говор у „Пучини“ и дугогодишњу успешну сараднњу добила је Љиљана Мркић Поповић која је истакла: „Оно што ја имам да кажем кажу глумци на сцени“, за шта је награђена посебно бурним аплуазима присутних у фоајеу ЈДП-а.

За сценографију „Широке земље“ је награђен Бранко Хојник, за драматургију у представи „Мој муж“ Димитрије Коканов, а за изузетну сарадњу фотограф Небојша Бабић, који се захвалио ЈДП-у на повјерењу и позиву у њихов „храм уметности“.

ЈДП је своју годишњу награду додијелио за улоге у „Пучини“ Слободи Мићаловић и Ненаду Јездићу, затим Војину Ћетковићу, Марији Вицковић и Срђану Тимарову за „Широку земљу“, као и Милану Марићу и Небојши Љубишићу за „Те ноћи сам је видео“.

-Хвала Егону који је увек видео, од када сам била млада глумица, која ми је глумачка фаза и имао поверење за ову улогу - рекла је Мићаловић примајући награду.

Јездић је у свом обраћању истакао да је захвалан Савину на одважности и храбрости да баш њему одијели „овако слојевиту и деликатну улогу“, са којом је „и званично постао члан ЈДП“.

Вицковић се захвалила на дугогодишњим позивима да ради у ЈДП-у истакавши да јој је у „Широкој земљи“ „можда и омиљена улога у досадашњој каријери“.

-Срећан рођендан свима нама, нашој дивној кући. Трајање је изузетно постигнуће, поготово на самом врху. Поготово последње две године. Снажно желим пуне сале, да никад не дођемо у рестрикције, а за све остало знамо како треба - поручио је Тимаров.

Годишњу награду за низ улога у представи „Мој муж“ освојиле су Јована Беловић и Сања Марковић, којима је припала и награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ за најбоље глумачко остварење на сцени ЈДП-а, као и прошле године установљена награда „Небојша Глоговац“ за изузетну креацију младог глумца.

Глумац Небојша Миловановић је поред награде ЈДП за улогу у „Загреб - Београд виа Сарајево“ добио и награду за љепоту говора у истој представи.

Колективна Годишња награда ЈДП-а глумачком ансамблу припала је представи „Алиса у земљи страхова“, у којој играју поред Љубишића, Мићаловић, Марића, Беловић и Милена Радуловић, Радован Вујовић,Ива Стефановић, Тамара Шустић и Денис Мурић.

Награда за колективни умјетнички напор припала је за представу „Београдска трилогија“ редитељу Ивану Алачу и глумачком ансамблу у коме су Огњен Никола Радуловић, Ленка Петровић, Николина Вујевић, Ðорђе Митровић и Милош Мацура.

За дизајн свјетла у „Загреб - Београд виа Сарајево“ и „Алиса у земљи страхова“ награђен је Дејан Драганов.

За изузетан допринос и високе стандарде у пословању ЈДП-а награђени су благајник Зоран Живковић, координаторка Јелена Комазец, дизајнер звука Богдан Бранковић, мајстор сценске механике Иван Бајуновић и монтер сценског декора Горан Платанић.

Захвалницу ЈДП-а добили су Завод за биоциде, Дом здравља Врачар и Институт за јавно здравље Батут.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана