Јелена Сергејевна путоказ за младе

Снежана Тасић
Јелена Сергејевна путоказ за младе

Приједор - Представа "Драга Јелена Сергејевна" говори о проблемима младих људи који се налазе на прекретници живота.

Рекао је ово глумац Позоришта Приједор Раденко Билбија најављујући премијеру која ће бити одржана у петак на сцени овог театра.

- Комад Људмиле Разумовске прича о матурантима који се у једном тренутку питају да ли до остварења животних циљева треба ићи путевима који су морални и утврђени етичким нормама као исправни или на неки други начин - каже Билбија.

Нова представа настаје у Омладинском драмском студију "Живко Десница" који дјелује при Позоришту Приједор.

Прича проблематизује односе између ученика и наставника освјетљавајући читаву позадину коју стварају друштво и родитељи, као и њихове личне амбиције и животна очекивања.

Директор Позоришта Зоран Барош подсјећа да је ово трећа премијера у 61. позоришној сезони која је припремљена посебним поводом. Каже да је представа урађена захваљујући сарадњи са "Арцелор Миталом", односно Фондацијом ове компаније.

У представи играју Татјана Бињаш, Маја Брдар, Борис Томић, Димитрије Вокић и Драган Мркоњић.

Људмила Разумовска је свој први комад "Драга Јелена Сергејевна" написала 1979. године, а он је изазвао прилично бурну реакцију тадашње јавности због свог бескомпромисног карактера који није импоновао тадашњем друштвеном контексту. Послије жучних расправа централног комитета, донесена је одлука о забрани ове драме. Министарство за културу тадашњег Совјетског Савеза окарактерисало је текст као "лажно и мрачно приказивање тежњи совјетске омладине". Ипак, само неколико година касније, 1983. ова драма доживјела је своје прво извођење и огроман успјех. Од тада је преведена на много језика и извођена широм свијета.

Чланови Омладинског драмског студија "Живко Десница" представу "Драга Јелена Сергејевна" претпремијерно ће извести сутра увече у 20 часова, а прва реприза најављена је за суботу у исто вријеме.

Омладински драмски студио у Позоришту Приједор основан је 2008. године. Име је добио по глумцу Позоришта Приједор који је умро 1998. године, а који је први у овој кући почео рад са младим људима и чија је идеја била да се у овом позоришту отвори сцена за младе таленте.

Публика

Представе Омладинског драмског студија "Живко Десница" већ су освојиле приједорску публику. Полазници школе глуме до сада су играли "Ловчеву кћи", "Иза маске", "Општу болницу", "Халдол депо" и "Представе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана