“Јазавац” слави пунољетство премијером уз драге госте

Рајко Вуковић
“Јазавац” слави пунољетство премијером уз драге госте

БАЊАЛУКА - Премијером представе “Брачно савјетовање” у продукцији Градског позоришта “Јазавац” биће отворен 16. Међународни фестивал глумца “Заплет”, који ће се одржати у периоду од 20. октобра до 26. октобра.

На овогодишњем фестивалу гостоваће шест ансамбала из региона који ће бити дио главног програма овог познатог и традиционалног фестивала, који се дуги низ година одржава са великим успјехом у Градском позоришту “Јазавац”. Представе које ће љубитељи позоришне умјетности имати прилику да погледају су сљедеће “Каубоји” (Градско позориште Приједор), “Како сам научила да возим” (Позориште “Хартефакт”), “Крамер против Крамера” (Београдско драмско позориште), “Цуре” ХНК Ријека, затим “Мислим да треба да разговарамо” (Градског позоришта Подгорица ) и “Смрт човека на Балкану” (Народно позориште Кикинда). 

Традиционално главни програм и ове године фестивала биће испраћен занимљивим пратећим програмима, током којег ће се одржати разговори са познатим глумцима Светозаром Цветковићем, Небојшом Илићем и Драганом Мићаловићем. 

Поменутом представом “Брачно савјетовање” по тексту Данијела Глатауера, а у режији Жељка Стјепановића, биће отворена нова сезона градског позоришта “Јазавац”, као и овогодишњи Међународни фестивал глумца “Заплет 16”. Редитељ и глумац Жељко Стјепановић нову представу “Брачно савјетовање” описује као позоришни лијек за мелодрамске проблеме.

- Ово није представа само за оне који су тренутно у браку, него и за све оне који се спремају да уплове у брачне воде, да виде шта их све чека, као и за оне који су се насукали на брачне хриди, да виде гдје су гријешили и да те грешке не понове, уколико се опет одлуче да уђу у брак. Наш савјет за све оне који су у браку је свађајте се, али поштено! Ако не знате како, идите на “Брачно савјетовање”, а ако се и разведете, није трагедија. Само вас молимо да све што радите радите са осмијехом на лицу. И не заборавите, смијех је најбољи лијек - рекао је Стјепановић. 

У представи играју Сњежана Мишић, Жељко Еркић и Жељко Стјепановић. Сценограф и костимограф је Зорана Кљечанин. Лектор је Александра Савић, а организатор је Јелена Дакић. 

У сусрет новој сезони и овогодишњем издању фестивала Драгана Марић, предсједница УО УГ Градско позориште “Јазавац” и директорица фестивала, осврнула се на то шта је све позориште, које ове године слави пунољетство, успјело да оствари.

- С обзиром на чињеницу да Градско позориште “Јазавац” ове сезоне прославља 18 година рада, као његов оснивач и покретач, с поносом могу да кажем да је “Јазавац” израстао у професионално и респектабилно позориште, како код нас тако и региону. Протеклих година огромним трудом, радом, ентузијазмом, знањем и вољом успјели смо постати једно од препознатљивијих институција у граду обогаћујући културну сцену разноврсним савременим представама што привлачи посјетиоце и доприноси културној разноликости. Такође, један од најзначајнијих програма у нашем раду јесте школа глуме и говора коју пружамо младима, али и одраслима образовање и културну едукацију подстичући младе и развијајући вјештине међу локалним становништвом. Као културна институција, “Јазавац” помаже у обликовању града и јачању заједништва међу грађанима. Све ове чињенице чине “Јазавац” кључним фактором у развоју културног и друштвеног живота Бањалуке - рекла је Марићева.

Улазнице за све фестивалске представе су у продаји, а улаз на све пратеће програме је слободан. 

ПОДРШКА

Овогодишњи “Заплет” подржала је компанија “m:tel”, која већ традиционално подржава бројне културне догађаје широм Српске.

Шеф Службе за односе с јавношћу компаније “м:тел” Стефан Личина истиче да је подршка култури од великог значаја превасходно због дубоке вјере да је умјетност та која повезује људе

- За “м:тел” подршка култури није само друштвена одговорност, већ дубоко вјеровање да умјетност инспирише, оснажује и повезује људе - рекао је Личина. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана