Изворна група Поткозарје из Приједора: Чувари традиције изворног пјевања

Милијана Латиновић
Изворна група Поткозарје из Приједора: Чувари традиције изворног пјевања

Бањалука - Изворна група "Поткозарје" основана је давне 1987. године, на иницијативу Слободана Брдара, као прва група на подручју гдје се пјева изворна поткозарска пјесма, с циљем да оживи изворно пјевање и сачува гласове.

У то вријеме група је бројала два првака и девет чланова. Учествовала је на сусретима изворних пјевања у Србији, Аустрији и Њемачкој. Данас, изворну групу "Поткозарје" чине првак пјесме и умјетнички руководилац групе Слободан Брдар и полагачи Војин Бера, Ратко Цвијић, Маринко Богуновић и Бранко Ђукановић.

- Данашња група "Поткозарје" настала је удруживањем чланова некадашње изворне групе "Поткозарје" и групе "Јањац" из Сводне. Наше пјевање је хорско. Првак пјесме је веома битан, он почиње пјесму, води глас. Текст се мора унапријед знати, сваки глас има своје специфичности, дужине, понављање, припјеве, а завршавање пјесме је посебно битно за полагаче, они морају да одрже пјесму - испричао је члан изворне групе "Поткозарје" Војин Бера.

Осим поменутог, он истиче још двије врсте пјевања.

- Карактеристично је пјевање у колу, када се почиње, пјева се споро, а када се, како ми то кажемо, коло "одсијече", онда темпо убрзава и коло се креће према пјевању. Пјевање на бас, гдје првак пјева ситније, полагачи га прате дубином гласа и ту врсту пјевања зовемо контра, зато што је разлика између боје и висине различита. Што је првак виши и мелодичнији, а полагачи крупнији и упаренији, то је пјесма љепша - казао је Бера.

Пјесме "Поткозарја" се изводе без музике. Једини инструмент који може да прати ову врсту пјевања је тамбурица трожица.

- Углавном се пјева у десетерцу, а може се пјевати и у осмерцу, што је доста рјеђе. Ми настојимо да за седам минута, колико углавном траје наш наступ, промијенимо 11 гласова, да би слушаоци имали прилику да чују више различитих гласова и начина извођења - додао је Бера.

Врсту пјесама коју изводи изворна група "Поткозарје" тешко је подијелити у групе и пјесме за одређене прилике.

- Врло често изводимо наше пјесме на разним прославама, славама, освештањима храмова, обиљежавањима помена бригаде -  казао је Бера. Он је додао да се пјесме бирају у зависности од прилике и мјеста гдје се пјева.

Протеклу годину чланови изворне групе "Поткозарје" памтиће по многобројним наступима.

- Посебно бих истакао учешће на Првом фестивалу изворне пјесме у организацији друштва "Змијање" и наступ поводом обиљежавања Дана Трећег пука војске у касарни "Козара" -  испричао је Бера.

Циљ им је, како кажу, да сачувају изворни начин пјевања од заборава.

- Циљ нам је да заинтересујемо младе људе, ако не да се баве овом врстом пјевања, онда да га бар науче, да се једног дана сјете нас и да могу да пренесу на своје потомке традиционални начин пјевања са простора Поткозарја - казао је Бера.

Поред учешћа на традиционалним манифестацијама изворног пјевања, чланови "Поткозарја" планирају у наредној години да ураде два аудио и видео-снимка, с циљем да сачувају изворну пјесму и начин пјевања, за будуће генерације.

Признања

За вријеме дугогодишњег постојања изворна група "Поткозарје" освојила је сва признања која су се освојити могла. Посебно истичу побједе на фестивалу у Моштаници, побједе у Јутрогошти, затим признања са Међународног такмичења у Пискавици и признање које им је уручено за рад и чување традиције поводом обиљежавања 120 година рада српског пјевачког друштва "Јединство".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана