Италији "Златни кестен" на фестивалу студентских позоришта "Кестенбург"

Илијана Божић
Италији "Златни кестен" на фестивалу студентских позоришта "Кестенбург"

БАЊАЛУКА - Представа "Кинески шапат" аутора и редитеља Луиђија Пјетра Бевилаква, коју су извели студенти Универзитета из Фође у Италији, освојила је награду "Златни кестен" на овогодишњем, петом Фестивалу студентских позоришта "Кестенбург" који је данас затворен додјелом награду у Арт биоскопу Банског двора у Бањалуци.

Награда "Сребрни кестен" припала је комаду "Волим живот" аутора и редитеља Саманта Самаракодија коју су извели студенти Универзитета визуелних и извођачких умјетности из Ангоде (Шри Ланка), док је "Бронзани кестен" припао представи "Плесна кућа" ауторки Дијане Дијаз и Алме Флор Аде, те редитељке Емили Клајон, а коју су одиграли глумци Позоришта младих у Сан Франциску.

О најбољима је одлучивао жири који су чиниле глумице Тамара Драгичевић,  Ана Лечић и Надежда Костић.

Представа "Бекство ка себи" ауторки Љиљане Благојевић и Калине Ковачевић, за коју је режију радила Калина Ковачевић, а коју су извели студенти Факултета савремених уметности из Београда, освојила је Гран при награду на овогодишњем "Кестенбургу". Ову одлуку донио је жири селекције факултета и академија умјетности са простора бивше Југославије који су чинили Елена Костић, Рената Агостини и Владан Ћурковић.

Фестивал је окупио глумце са шест континената, а у такмичарском програму изведено је 12 представа, док је у пратећем програму реализовано 38 догађаја. Пратећи програм завршен је 18. јуна у Крушевачком позоришту, гдје су наступили студенти Факултета музичких уметности са комадом "Сестра Анђелика" у режији Владана Ђурковића. У такмичарском програму изведене су представе из Србије, Француске, Италије, Бугарске, Шри Ланке, Нигерије, Аустралије, САД, Перуа и Ирана.

Уредница програма фестивала "Кестенбург" Неда Симић Жерајић истакла је да је ова манифестација значајна и велика идеја, један дио нашег културног идентитета.

- Млади аутори у својим умјетничким рукописима отворили су велике теме, четири мјесеца дијелили смо емоције, страхове, зебње и наде, срећни што смо пронашли ослонац у себи јер живот је лијеп ако га не тражимо на глобусу, већ ту гдје јесмо - рекла је Симић Жерајић.

Директор фестивала "Кестенбург" Александар Пејаковић најавио је тако шести "Кестенбург" који ће, према његовим ријечима, бити одржан у шест градова Републике Српске у периоду од 6. до 8. марта 2025. године.

"Кестенбургова" награда дирекције фестивала за најбољи драмски предложак припала је књижевници Лани Басташић за представу "Тата стиже кући" коју је извело Позориште "Промена" из Новог Сада. "Кестенбургова" награда за режију припала је Константину Каракостову и Боњи Лунгову за представу "Љубав дона Перлимплина" Националне академије за театар и филм из Софије, док је признање за тотал дизајн отишло у руке Калине Ковачевић за комад "Бекство ка себи" у извођењу Факултета савремених уметности из Београда, а овај ансамбл је освојио и награду за колективну игру. Такође, Калина Ковачевић је за овај комад добила и награду за кореографију. "Кестенбургову" награду за педагошки рад добиле су Љиљана Благојевић и Калина Ковачевић.

Током протекла четири мјесеца награде "Мали кестен" за извођаче вечери у пратећем програму освојили су Ђорђе Кадијевић, Николина Биланџија, Срђан Ћирић, Милица Петковић, Новак Новаковић, Стефан Максић, Маја Волк, Александар Саша Вавић у Бањалуци, затим Елена Трепетова Костић, Надежда Костић и Александар Ристановић у Београду, као и Ана Гвозденовић у Крушевцу.

Жири новинара

Награда жирија новинара додијељена је представи "Кинески шапат" Универзитета из Фође. Жири је радио у саставу Мирна Самац, Предраг Ћурковић и Љубинко Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана