Истина у Граду сумњивог мурала

Александра Маџар
Истина у Граду сумњивог мурала

Бањалука - Посљедњих дана много се писало о новом муралу "Чича" који је у насељу Борик осликао врхунски умјетник, Бозко из Бугарске.

Некима није било јасно шта он представља, некима се свидио, другима мало мање, како год, "Чича" је био главна тема на свим друштвеним мрежама.

Цијела ова на неки начин, погрешно протумачена умјетничка прича у којој је смисао умјетности и правих вриједности у потпуности занемарен, инспирисала је момке из Антикултурног театра "Алија Сиротановић" да своје идеје, на само њима својствен начин уоквире у наступ "Град сумњивог мурала".

Пљусак који је у сриједу увече окупао Бањалуку, није спријечио публику да салу бањалучког Дома омладине испуни до посљедњег мјеста, али и да њихов смијех надјача грмљавину која је пратила кишу.

- Ко то каже, ко то лаже, Бањалука мала, није мала, није мала има три мурала - чуло се са сцене, а у публици овације и аплаузи  које су Игор Калаба, Мирко Комљеновић и Душан Јокић, "одржавали" више од сат времена.

Изузетно задовољни реакцијама публике, подијелили су утиске послије наступа.

- Реакције су такве, јер на сцени говоримо истину. Ми смо у ствари проблематична махала. Пуно већих проблема постоји, али је битно да је мурал проблем. Ругали смо се људима, који имају веће проблеме, али ипак имају времена да коментаришу мурал, а то је класично бјежање од реалности - објаснио је Калаба.

"Градом сумњивог мурала", довели су, како објашњава Комљеновић у везу  мурале које имамо у граду и морал.

- Хтјели смо да прикажемо да се диже фрка ни око чега што није егзистенцијално питање, јер мурал не можеш да поједеш, ни да попијеш, ни да преживиш од њега. На тај начин оживјели смо и наш паланачки менталитет - истиче Комљеновић.

Признајући да су припреме за њихове наступе хаотичне и апстрактне, објашњавају да инспирацију и материјал за припремање скечева, налазе свуда око себе, али да им пажњу увијек привлаче актуелне теме, као што је сада био случај са "Чичом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана