Интернационални позоришни фестивал 18. пут у Лакташима: Посвета свијету аматерског театра

Миланка Митрић
Интернационални позоришни фестивал 18. пут у Лакташима: Посвета свијету аматерског театра

ЛАКТАШИ - Интернационални фестивал аматерског театра, позоришна смотра посвећена аматерским театрима која траје већ годинама, ове године по 18. пут биће одржан у Лакташима.

Фестивал, који ће бити отворен сутра у 19 часова, заједно организују Центар за културу и образовање Лакташи и Позориште "ДАСКЕ" (Драмска аматерска скупина ентузијаста) из Лакташа, а посјетиоци ће ове године имати прилику да уживају у седам представа.

- 18. ИФАТ је значајан како за културну сцену Лакташа, тако и за све оне који његују и уживају у аматеризму. Ове године је пристигао рекордан број пријава на конкурс који је био отворен до краја маја мјесеца.  Селектор фестивала био је истакнути српски глумац Тихомир Станић који је, вјерујемо, имао веома тежак задатак да између пристиглих представа изабере оне најрепрезентативније које ће се наћи у такмичарском дијелу - казао је умјетнички руководилац позоришта "ДАСКЕ" Огњен Тодоровић.

На програму су представе из БиХ, Србије, Словеније и Хрватске, а фестивал ће започети комадом театра "ДАСКЕ", који ће бити одигран сутра у 19.15 часова. Ријеч је о представи "Секс, лажи и дивље гуске", рађеној по тексту Вудија Алена, а у Тодоровићевој режији и адаптацији.

- Ове смо се године одлучили да публици представимо класик Вудија Алена, "Секс, лажи и дивље гуске". Прича доноси на суд вјечита питања која се тичу емотивних односа, љубави, секса и невјерстава.  Трансфер његових јунака у 21. вијек додатно ће нагласити њихову горку, буржујску, страствену и декадентну глад за интригом. Три брачна пара, наоко потпуно различита, духовитим и занимљивим наративом повезаће се у свом главном исходишту. Такође смо се трудили да комплетну продукцију подигнемо на виши ниво, па смо укључили тим људи који су радили на кореографијама, сценографији, свјетлу, дизајну костима итд. - објаснио је Тодоровић.

На програму су представе "Министричин муж" Казалишне дружине КУУ "Сељашка слога" Неделишће (Хрватска), "Бајка о позоришту" Позоришта "Раша Плаовић" Уб (Србија), затим "И не би представа" Драмске сцене СПКД "Просвјета" Прњавор (Република Српска), "Чакање Годота" Шентјакобског гледалишча Љубљана (Словенија) и "Ми дјеца са станице ЗОО" театра "Данкан" из Бањалуке (Република Српска).

Све представе биће игране у великој сали Центра за културу и образовање Лакташи, а након сваке биће одржан и округли сто, који ће водити Ернест Завила. Жири овогодишњег фестивала чине глумица Наташа Перић, режисерка Соња Јовандић и драматург Никола Станишић.

Фестивал ће бити затворен у недјељу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана