Хасанагиница жртва предрасуда и похлепе

Александра Маџар, Фото: А. Чавић
Хасанагиница жртва предрасуда и похлепе

Бањалука - Представа “Хасанагиница” коју је по тексту једног од најбољих српских драмских писаца Љубомира Симовића режирала Оливера Ђорђевић премијерно је изведена на великој сцени Народног позоришта Републике Српске у присуству бројне публике.

На премијери која је синоћ одржана, публика је дугим аплаузом испратила глумачки ансамбл пружајући подршку Симовићевој драми која је оставила снажан утисак на све који су били у позоришту.

Постављање савремене “Хасанагинице” на сцену Народног позоришта Републике Српске, послије четрдесет година, представљало је изазов за цијелу екипу, али истовремено и велику одговорност према значајном писцу и његовом дјелу.

“Хасанагиница” на сцени националног театра Српске, донијела је мјешавину традиционалних вриједности и карактеристика савременог друштва.

Разапета између два друштвена слоја, ова Хасанагиница постаје жртва предрасуда, похлепе и жеље за влашћу, а са традиционалим ликом из народне пјесме повезује је болна чињеница - објема одузимају дијете у колијевци.

Зато она у посљедњој реченици пред смрт говори оно што је њена трагична веза са ликом из пјесме “Хасанагиница”, која је Љубомира Симовића инспирисала да напише истоимену драму.

Опраштајући се са сином, Хасанагиница изговара: “Не знају да је судија у колевци!”.  

- Још нисам сабрала утиске. Требаће ми неколико дана да на прави начин сагледам колико смо до сада урадили и колико још можемо да урадимо - рекла је послије премијере глумица Николина Јелисавац која тумачи насловну улогу.

Јелисавчева која је још једном поклонила публици снагу свог талента истиче да је први сусрет са публиком на претпремијери ипак најтежи.

- Велики је притисак када на првом извођењу представе глумци осјете присуство публике у сали. За све нас много стреса донијела је сама чињеница да смо почели да радимо “Хасанагиницу” - истиче глумица.

Сматра да је премијера донијела другачија осјећања и енергију од претпремијере и да је премијерно извођење било много боље.

Драма “Хасанагиница” играна је на готово свим позоришним сценама некадашње Југославије.

Улогу Хасанаге тумачили су истакнути глумци као што су Aдем Ћејван, Жарко Лаушевић, Јосип Пејаковић.

Хасанагу послије толико година  на сцени Народног позоришта РС игра Жељко Еркић.

- Није било лако играти Хасанагу послије великих глумачких имена, јер и позориште и јавност наметну неко бреме. Међутим, врло брзо сам морао да заборавим на све те недоумице и да правим своју креацију лика - казао је Жељко Еркић.

Каже да је ово најсавременија драматизација комада Љубомира Симовића, те да је редитељка радњу помјерила у данашње вријеме.

- Ситуације у којима су људи попут Хасанаге или бег Пинторовића спремни да жртвују и своје породице због власти и политике, имамо и данас - сматра Еркић.

Редитељка Оливера Ђорђевић каже да представу на премијери увијек посматра као кошаркашки тренер, да ли је сваки напад прошао како треба.

- Не могу да кажем да ли сам задовољна или не, тренутно не размишљам на тај начин, али ми је драго да публика лепо реагује и да су глумци задовољни и испуњени - истакла је Ђорђевићева.

Осим Николине Јелисавац и Жељка Еркића, у “Хасанагиници” играју и Наташа Иванчевић, Стеван Шербеyија, Љиљана Чекић, Горан Јокић, Борис Шавија, Бранко Јанковић, Владан Поповић, Бојан Колопић, Рајко Марчета, Дејан Aндрић.

Драматизацију текста урадио је Бранко Брђанин, док је за занимљива сценографска рјешења био задужен доајен сценографије Тодор Лалицки.

Костимографија у представи повјерена је Јелени Видовић.

Снага јачег

- Много тога се променило од времена кад су народни певачи ту причу о несређној љубави жени аге Aраповића певали као баладу, а опет много тога је остало исто. Хасанагиница 2013. године, такође живи у мушком свету којим владају вредности које се и даље темеље на снази јачег. Без обзира на њено образовање и еманципованост, њен глас је увек слабији, њене одлуке мање важне - каже Оливера Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана