Хасанагиница у част награђених

Александра Маџар
Хасанагиница у част награђених

Нови Сад - Народно позориште Републике Српске извешће представу "Хасанагиница" у част награђених на 58. фестивалу Стеријино позорје, који ће трајати од 26. маја до 2. јуна.

Текст Љубомира Симовића режирала је Оливера Ђорђевић. Симовићева "Хасанагиница" заснована је на народној пјесми и истинитој причи о трагичној судбини Фатиме Араповић, рођене Пинторовић, која се некада преносила с кољена на кољено у Имотској Крајини.

- Иако постоји неколико драматизација народне песме "Хасанагиница", Симовићев текст је најприближнији нашем времену и најјасније осликава менталитет људи са Балкана. Нажалост, околности у којима је настала изворна песма нису се много промениле о питању мушко-женских односа, али и односа у друштву, ставова и предрасуда. Неке ствари се не мењају вековима на Балкану - казала је Ђорђевићева.

Лик Хасанагинице тумачи Николина Јелисавац, а Хасанагу игра Жељко Еркић. Своје глумачке креације новосадској публици показаће и Наташа Иванчевић, Стеван Шербеџија, Љиљана Чекић, Горан Јокић, Борис Шавија, Бранко Јанковић, Владан Поповић и Бојан Колопић.

Селектор Стеријиног позорја Игор Бојовић рекао је да је у избору представа за предстојећи 58. фестивал националне драме и позоришта акценат стављао на домаћи драмски текст, те да ће у званичној селекцији бити девет представа.

За фестивалске награде такмичиће се "Чаробњак" сомборског Народног позоришта и "Сунце туђег неба" Пулс театра из Лазаревца. У такмичарском програму је и драма "Константин", Народног позоришта из Ниша и Народног позоришта из Београда. Међу представама на репертоару су и "Гребање или како се убила моја бака", у продукцији београдских Хартефакт фонда и Битеф театра и Босанског народног позоришта из Зенице.

Селектор је у званичну фестивалску конкуренцију уврстио и представе "Вирус" јерменског Театра младих из Јеревана и "Госпођа министарка" Бранислава Нушића, Сатиричког казалишта "Керемпух" из Загреба. Београдско Позориште на Теразијама наступиће са мјузиклом "Зона Замфирова", Српско народно позориште из Новог Сада извешће представу "Галеб", док ће Југословенско драмско позориште наступити са представом "Отело".

"Кругови"

Међународни програм 58. Стеријиног позорја "Кругови" имаће тему "Повратак кући". Одговор на тему даће представе "Одисеј", по тексту Горана Стефановског, у режији Александра Поповског и у копродукцији Стеријиног позорја и неколико позоришта из Србије и иностранства, као и "Унтерштат" Хрватског народног казалишта из Осијека.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана