Гран при представи „Луда шума“ из Словеније

Илијана Божић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Гран при за најбољу представу у цјелини припао је комаду „Луда шума“ Института „Кускус“ и Умјетничке продукције из Словенија , на 22.међународном фестивалу позоришта за дјецу који је свечано затворен у Бањалуци.

О најбољима је одлучивао жири који је радио у саставу професорица Маријана Прпа Финк из Србије, драматург и редитељ Горан Булајић из Црне Горе и глумица Дјечијег позоришта Републике Српске Зорана Шуман. У конкуренцији је било 14 представа из девет држава. 
Према саопштењу жирија у представи „Луда шума“ сценски језик је грађен несвакидашњим техникама сценског израза у којим глумачко дејство, принципи луткарског позоришта и свега видљивог на сцени остварују стил игре који етичким и естетским принципима дају врхунски позоришни доживљај за дјецу.

Према одлуци жирија специјална награда за колективну игру додјељена је ансамблу Државног луткарског позоришта Русе, Бугарска.

 - У представи „Пас који ...“, глумци граде сценски језик кроз радост играња и доприносе снажном дејству на дјецу, као публику- наведено је у саопштењу жирија.

Специјална награда додјељена је представи „Кад је био мрак“, Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда  за његовање и афирмацију поезије у позоришту.
Специјална награда за дизајн луткарских ликова додјељује се представи „Чаробњак из Оза“, Позоришта  „Лалка“ из Варшаве.

- Ликови који су дизајнирани изузетним осјећајем за креирање ликова кроз објекте и лутке, допринијели су чаролији која је саставни дио представе-објаснио је жири.

Специјална награда  за унапређење односа између традиције и модерног додијељена је представи „Представе свјетских звијезда“ Театра сјенки „Кемал Фатил Полат“ из Истанбула.

- У представи је однос према традицији кроз стару позоришну технику „карађоз“ омогућио дјеци да се упознају са модерним музичким изразом и на тај начин препознају вриједност традиције са поштовањем према савременим сценским и медијским изразима - навео је жири.

ГЛУМАЧКЕ НАГРАДЕ:

Глумица Кристина Савков освојиђа је награду за улогу Коралине, у представи „Коралина“ Позоришта младих из Новог Сада.

- Глумица Кристина Савков је вјештим луткарским знањем и вјештином водила младу публику кроз чудесни свијет Коралининих доживљаја са изузетним осјећајем за нијансе у бројним промјенама кроз које је главна јунакиња прошла-рекао је жири.

Аманда Пренкај награђена је за улогу Фриде у представи „Мала Фрида“, Градског казалишта „Жар птица“ из Загреба.

- Глумица Аманда Пренкај тачним извођењем задатог сценског задатка, у грађењу сценског језика кроз тјелесни израз, открива дјеци лик велике сликарке, градећи емоцију пријатељства и искрености, као важних принципа у животним процесима - истакао је жири.
 
Глумцима представе „Чаробњак из Оза“, Позоришта „Лалка“ из Варшаве  додјељују се 3 глумачке награде и то Магдалени Памула за улогу Дороти коју гради на матрици која на оригиналан начин прича добро познату сценску причу и омогућава дјеци да осјете магију глумачких вјештина које равноправно са осталим сценским елементима доносе емоцију чаролије.

Хани Турнау за улогу Дороти, која изузетним познавањем играчких, као и пјевачких вештина, суптилним нијансирањем односа које гради на сцени са другим ликовима, увјерљиво дочарава лик Дороти.

Глумцу Гжегожу Фелушу, који улогом Оза особеним глумачким изразом и ауторитетом улоге коју игра, са глумачким нијансама у сценском изразу, дочарава дјеци свијет повјерења, неопходног у процесу одрастања.

Награда „Драган Бањац“

Награда „Драган Бањац“ за најкомичнију глумачку игру додјељује се Доминику Каракашићу за улогу Карлсона, у представи „Карлсон с крова“, у продукцији Казалишта лутака Задар.

- Енергија Доминика Каракашића, којом већ трећи пут плијени пред бањалучком публиком снажан су аргумент да и овогодишњи Карлсон, тај чудесни мали лутак у рукама овог умјетника има срце које је од свег срца насмијавало, насмијало и одушевило наше малишане - саопштио је жири.

Награда за најбољу режију припала је Јакубу Максимову за комад „Коралина“, Позоришта младих из Новог Сада.  

Награда за најбољу сценографију припала је Игору Васиљеву за ккмад „Мала Фрида“, Градскг казалишта „Жар птица“ из Загреба.

Награда за најбољу музику припала је Петру Кусу у представи „Луда шума“ Института „Кускус“ и Умјетничке продукције Љубљана, Словенија.

На 22.међународном фестивалу позоришта за дјецу учествовали су:  Позориште младих, Нови Сад, Позориште лутака „Пинокио“ и Мало позориште „Душко Радовић“, Београд, Србија, Градско казалиште „Жар птица“, Загреб, Казалишна дружина „Пинклец“, Чаковец и Казалиште лутака, Задар, Хрватска, Позориште „Весел“, Велико Трново и Државно луткарско позориште, Русе, Бугарска, Позориште младих, Сарајево, Театар „ЛАЛКА“, Варшава, Пољска, Институт „Кускус“ и Умјетничка продукција, Љубљана, Словенија , Позориште „Тјатар“, Нитра, Словачка, Театар сјенки „Кемал Фатих Полат“, Истанбул, Турска  и Театар „Неамера“, Пуерто Реал, Шпанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана