Гран при мађарској представи

Мирна Пијетловић
Гран при мађарској представи

Бањалука - Гран при за најбољу представу припао је мађарској представи "Матеј, дјечак са гускама" у режији Атиле Фиге, а у извођењу Луткарског позоришта из Будимпеште.

Одлучио је ово жири Тринаестог међународног фестивала позоришта за дјецу Бањалука 2014, који су чинили предсједник Драган Довлев, глумац и редитељ из Скопља, те чланови проф. др Зоран Ђерић из Новог Сада и проф. др Младен Шукало из Бањалуке, који су од 28. септембра до 2. октобра 2014. године у конкуренцији за награде гледали десет представа из седам земаља.

Тако је награда за најбољу режију и сценографију припала представи "Ружно паче" Градског позоришта Подгорица из Црне Горе, односно редитељу Јарославу Антоњуку и сценографу Еви Феркашовој.

Пет равноправних глумачких награда припале су Јудит Ковач за улогу Кларе у представи "Матеј, дјечак са гускама" и Жолту Тати за улогу Матеја у истој представи. Глумачке награде добили су и Бранко Илић за роле у комаду "Ружно паче" те Ана Марија-Лалова за улоге у представи "Патуљак дугог носа", а награда је припала и комплетном ансамблу представе "Алиса у земљи чуда".

Стручни жири је одлучио да додијели специјалне награде за анимацију Андрашу Ленарту из театра "Микроподијум" из Будимпеште, као и за костимографију Свили Величковој за представу "Патуљак дугог носа" Државног луткарског позоришта Сливен из Бугарске.

Да жири није погријешио када је у питању награда за костимографију потврдили су бурни аплаузи малишана за представу "Патуљак дугог носа", која је одиграна четвртог дана фестивала.

Иако су глумци стигли из Бугарске и изводили представу на матерњем језику, богат колорит костима и професионална игра глумаца држали су пажњу бањалучких малишана током цијелог извођења представе.

"Патуљак дугог носа" је прича о различитим људима која говори о томе да нису сви људи лијепи, али да сви имају право на пажњу, љубав и пријатељство.

Посљедња такмичарска представа изведена у четвртак ујутро на даскама Дјечијег позоришта РС је "Ружно паче" Градског позоришта Подгорица. Аутор ове књижевне верзије Игор Бојовић, на поетско духовит начин покреће тему различитости, нетолеранције, потребе за прихватањем, али са надом коју носи ова прича да љепота лежи у срцу и људској осјетљивости.

"Вјера у лутку"

Књига "Вјера у лутку" аутора Едија Мајарона из Словеније промовисана је у оквиру пратећег програма фестивала. О књизи су, поред аутора, говорили сценограф и луткар Агата Фрајер, те театролог Мирослав Радоњић, који је и рецензент књиге.

- Књига саткана од есеја, чланака, студија, интервјуа прича о зачецима и путу словеначког луткарства. Богато илустрована књига је неизбрисиво свједочанство о моћи лутке која има бескрајне изражајне могућности - истакао је Радоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана