Гран при Чаробњаку

Александра Маџар
Гран при Чаробњаку

Бањалука - Представа "Чаробњак из Оза" у режији Боња Лунгова и продукцији Позоришта за дјецу и младе из Скопља, освојила је Гран при на 12. међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци.

Награду за режију добио је Боњо Лунгов за исту представу. За сценографију је награђена Ева Фаркашова, која је дио тима у представи "Палчица" Старог позоришта "Карола Спишака" из Словачке.

До закључења овог броја нашег листа све је било спремно за свечано уручење признања. Са равноправним глумачким наградама окитили су се Нина Деан (Чаробњак из Оза), Валериј Исајев (Прича о цару Ироду) и Тања Кочовска-Павловска (Чаробњак из Оза). За глумачке креације награђени су и ансамбли представа "Палчица" и "Пекара Мишмар".

Специјалне награда уручене су Луткарској радионици "ЈУКИ" из Камакуре из Јапана за развој микролуткарског позоришта, Традиционалном позоришту марионета "Тјатр" из Нитре и Државном луткарском позоришту лутке, глумца и маске "Арлекин" из Омска, за његовање традиционалног луткарског позоришта.

Сценом "Чаробњака из Оза" владала је дјевојчица Дороти, која тражи начин да се врати кући у Канзас, али успут мора да савлада све препреке зле вјештице и Чаробњака. На овом путу стиче и три нова пријатеља, приказана кроз три незаборавна лика Страшила, Лименог Човјека и Престрашеног Лава, а на фестивалу одлично су прихватили овај мјузикл.

Одличну сценографију за причу о малој дјевојчици Палчици, која жели да открије свијет, осмислила је Фаркашова стварајући на сцени свијет потпуно нов за малишане. Палчица је на сцени доживјела мноштво авантура у потрази за пријатељима који би увијек могли разумјети једни друге.

"Храбри кројач"

У част награђених синоћ је требало да буде изведена представа "Храбри кројач" Позориштанца "Пуж" из Београда. "Прича о храбром кројачу" догађа се некада давно на двору када су се за срце принцезе борили мачевима. Гусар Страхиња изазива на мегдан дворског кројача који успијева да га савлада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана