Гран при 47. Битефа за “Зорана Ђинђића”

Танјуг
Гран при 47. Битефа за “Зорана Ђинђића”

Гран при “Мира Траиловић” за најбољу представу 47. Битефа добила је представа “Зоран Ђинђић” Оливера Фрљића и његовог ансамбла у извођењу Атељеа 212 из Београда.

Специјална награда за јединствен концепт и глумачки ансамбл додјељена је представи “55 +” Борута Шепаровића у продукцији Монтажстрој театра из Загреба. То је касно синоћ одлучио жири, након 12 одгледаних представа које су од 22. септембра изведене у такмичарском програму Битефа.

Предсједник међународног жирија био је њемачки драматург Кристијан Холћауер, а чланови Јана Рос, Игор Ружић, Андраш Урбан и Филип Вујошевић.

За Гран при се по обичају не даје образложење, а што се тиче Специјалне награде, жири је одао признање томе што представа “55 +” даје глас људима који га иначе не добијају.

“Тера их да тај глас употребе - не увек у своју корист. Она представља специфичан облик документарног позоришта, али је, такодје, и велико дело фикције. То дело остаје у домену стварности, али истовремено представља и велико позориште”, наводи се у образложењу.

Жири је истакао да је “позоришту, да би преживело, неопходна медјународна размена, у доба изолације, као и у доба глобализације”.

“Битеф је одиграо битну улогу у одржавању те размене током претходних 47 година. Познато нам је да фестивал тренутно пролази кроз финансијски тежак период, али се то не одражава на његов уметнички квалитет. Изражавамо дубоку наду да ће овај јединствени фестивал бити у могућности да настави да испуњава своју важну улогу. Такви фестивали су неопходни”, поручио је жири.

У традиционалном гласању публике, највишу оцјену добила је представа “Галеб” (4,79) Српског народног позоришта из Новог Сада, а слиједе “Жене у народној скупштини” Народног позоришта из Суботице и “Олуја” Местног гледалишча из Љубљане.

“Политикина” награда за најбољу режију на 47. Битефу додјељена је управо редитељу “Олује” Јернеју Лоренцију. “Лоренцијева 'Олуја' је компактан спој локалног и универзалног, класичног и савременог, конкретног и метафоричког, историјског и будућег”, оцијенио је жири у саставу Никита Миливојевић, Марко Манојловић, Весна Рогановић, Борка Требјешанин и Ана Тасић..

“Лоренци је класика руског реализма (Островског) ишчитао у савременом тону, текст је критички прилагодио нашем времену опште спектакуларизације, суптилно и прецизно га је довео у контекст нових медија и савремених комуникацја, задржавајући при томе мелодрамску суштину ове драме и чистоћу емоција ликова”, наводи се у образложењу.

Поред представа из Србије и региона, на Битефу су ове године учествовале представе из Њемачке, Чешке, Француске и Мађарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана