"Госпођица"отвара 93. сезону у Народном позоришту РС

Миланка Митрић
"Госпођица"отвара 93. сезону у Народном позоришту РС

Бањалука - Народно позориште Републике Српске отвориће нову, 93. позоришну сезону премијером представе "Госпођица", у режији Ђурђе Тешић, која ће премијерно бити одиграна 18. октобра у 20 часова.

Национални театар Српске у нову сезону, осим премијере овог комада, рађеног према истоименом Андрићевом роману, улази и са премијером камерне опере "Бастијен и Бастијена" у режији Игора Тешића. Ова опера биће одиграна 22. октобра у 20 часова.

- Сви љубитељи позоришта у овој сезони имају чему да се радују. Народно позориште Републике Српске, у пуном капацитету заиста даје свој максимум, и ево већ на самом почетку сезоне креће у остваривање одређених резултата  - поручила је управница Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић.

Режисерка комада "Госпођица", који је рађен у адаптацији Вање Ејдус, Ђурђа Тешић, казала је да је рад на представи био изазован и нимало лак задатак.

- Пре свега, требало је изузетни Андрићев приповедачки дар пребацити у драмски, односно, наћи адекватан драмски израз и испричати причу о Рајки Радаковић. Андрићево дело је студија карактера једног женског лика, који је помало можда и скрајнут, јер је то део трилогије у којој су "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника" и "Госпођица" - навела је Тешићева.

Како је објаснила, постојала је само једна драматизација, рађена шездесетих година двадесетог вијека, а коју је радио Марко Фотез и која је урађена у духу тадашњег времена.

- Мислим да је најзначајније што ћемо овом приликом открити један снажни, драмски карактер, који по снази судбине може да парира лику Петрије. Важно је да имамо такав драмски карактер. А оно што је тема представе је једна судбина, која је базирана на неком завету којег је Рајка дала свом оцу, који је банкротирао. То је заправо приказ једне крајње љубави и оданости, један екстремни карактер и животни избор. Она је особа која се одлучује на крајњу штедњу, и новца, и емоција и самог живота - објаснила је Тешићева.

Глумица Слађана Зрнић, која игра главну ролу у представи рекла је да је превелика одговорност играти Госпођицу, те да је ова адаптација, на неки начин, исправљање неправде.

Према њеним ријечима, приликом рада на лику и представи било важно да и она и колеге имају простора за развој на сцени.

-  Ми заиста уживамо у тих сат и по времена причања приче и мислим да су Ђурђа и Вања успјеле успјешно да адаптирају ову причу о жени којој је живот чудан и опасан. Оно што је мени најбитније је да ће сигурно они који нису прочитали "Госпођицу", након представе да је прочитају, а они који јесу - прочитаће је поново - испричала је она.

Глумац Павле Павић у представи игра неколико ликова, а с обзиром на то да је студент и глумац млађе генерације, истакао је да му је част што је добио прилику да буде дио ове представе.

- Читајући роман, био сам одушевљен лепезом и колоритом лика Рајке Радаковић. Пошто играм ликове који су у њеном животу, било ми је важно да омогућим колегама, прије свега Слађани, да одигра све то што Госпођица има у себи - испричао је Павић.

Осим њих, у представи играју  Наташа Иванчевић, Данило Керкез, Бојан Колопић и Белинда Стијак, а представу музички прате музичари који су такође на сцени.

Када је ријеч о другој премијери у новој позоришној сезони, публика ће само неколико дана након "Госпођице" имати прилику да види и камерну оперу "Бастијен и Бастијена".

Комад у режији Игора Тешића, рађен је према опери Волфганга Амадеуса Моцарта, а под диригентском палицом Бранке Радошевић.

- Ово је дјело које је Моцарт написао са 12 година. И нека наша звијезда водиља у почетку је била да се бавимо тематиком тинејџера, тинејџерске љубави која је свима нама најдража. Она нас и формира у љубавном свијету, а како одрастамо, заборавимо на њу. С обзиром на то да је опера често на маргинама, одлучили смо да прилагодимо и причу да смјестимо у савремено вријеме - казала је диригенткиња Бранка Радошевић.

Режисер Игор Тешић навео је да је ова камерна опера, у ствари, једна тинејџерска комедија и да је друштвена улога пројекта та да баш те младе генерације, о којима и говори, доведе у позориште.

- Важно је да младе генерације доведемо на оперу, да их заинтересујемо за то, а касније је лако постављати класике на класичан начин и радити на осталим дјелима. Такође, оно што ми је јако битно је што је мјесто радње школско, јер ту све почиње - рекао је Тешић.

Улога Бастијене припала је Ивани Милинчић, Бастијена Младену Продану, а Коласа Марку Милисављевићу.

- Процес рада био је предиван. Рад је текао дивно и упознала сам дивне колеге. Осим што су то квалитетни оперски гласови, заиста су и сјајне особе, те смо се лако нашли на истим таласним дужинама. Од почетка је постојала хемија између нас, која је допринијела да се представа развије у правом смјеру - казала је Милинчићева.

Осим њих, на сцени ће се, као музичка пратња, наћи чланови Симофнијског оркестра Народног позоришта Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана