Горке приче купиле жири

Александра Рајковић
Горке приче купиле жири

Бањалука - Представа “Елијахова столица” одише снагом непосредног искуства и трагичне ироније, у коју потоне свака трагедија, када се сагледа њен крај.

Овим ријечима жири 16. Театар феста “Петар Кочић” образложио је одлуку да најбољом представом прогласи “Елијахову столицу”, коју је, по роману Игора Штикса, драматизовао Дарко Лукић и режирао Борис Лијешевић.

Комад је рађен у копродукцији Југословенског драмског позоришта и МЕСС-а.

Фестивал је завршен синоћ додјелом награда, а о лауреатима је одлучивао жири, у саставу др Милош Бабић, професор, Никола Пејаковић, редитељ и Небојша Брадић, редитељ.

Већина лауреата није се појавила на додјели награда, јер су са својим позориштима већ били отпутовали.

Најбоља драма је “Гребање или како се убила моја бака” Тање Шљивар у режији Селме Спахић и продукцији Босанског народног позоришта Зеница, “Хартефакта” и “Битеф” театра.

Жири је драму окарактерисао као поетску, горку причу о болном одрастању у годинама послије рата.

Егон Савин награђен је за режију представе “Зла жена” Ј. С. Поповића у извођењу Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, а жири је истакао да је проблем насиља у породици, које се врши над женом, овај редитељ критички промислио и слојевито сценски исказао.

Награде за глумачка остварења добили су Едита Карађоле за лик Мајке у представи “Дабогда те мајка родила”, коју је, по роману Ведране Рудан, драматизовала и режирала Татјана Мандић-Ригонат у продукцији Хрватског народног казалишта Ивана пл. Зајца и ХКД театра Ријека.

Награђени су и Ђуза Стојиљковић за ликове Јакоба Шнајдеја и Симона у “Елијаховој столици” и Иван Ђурић за улогу Донија у представи “Здрав(о) живот(е)!” Лија Мекдугала у режији Николе Завишића и продукцији Српског народног позоришта Нови Сад.

Специјална награда отишла је у руке Николи Завишићу за режију представе “Сава Савановић” по тексту Данице Николић-Николић у продукцији Народног позоришта Кикинда.

У част награђених одиграна је представа “Кухиња” Народног позоришта РС, коју је по тексту Петера Хандкеа режирао Младен Матерић.

Признање РТРС-а

Радио-телевизија Републике Српске додијелила је награду “Корак у храброст” Народном позоришту из Кикинде за представу “Сава Савановић - вампирска симфонија”.

Жири РТРС-а навео је неколико разлога за овакву одлуку, а међу њима је “за представу с низом маштовитих, до сад невиђених рјешења”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана