Горан Јокић: Мала публика најдрагоцјенија

Цвија Мркоњић
Горан Јокић: Мала публика најдрагоцјенија

Бањалука - Дјеца у позориште дођу искрена и отвореног срца, гледају представу и реагују искрено, ако је комад добар, пажљиво гледају, смију се и аплаудирају, док на реакције одрасле публике утичу бројни фактори.

Рекао је ово за "Глас Српске" глумац у Народном позоришту Републике Српске Горан Јокић који је осам година радио и у Дјечијем позоришту РС, те каже да су му дјечији аплаузи најдрагоцјенији и најрадије се сјећа тог периода.

- Одрасли дођу са својим проблемима и на то да ли ће им се свидјети представа утичу и економски, политички и други фактори, па чак и временска прогноза - истиче шаљиво Јокић.

Да ипак успјешно осваја срца публике, потврђује и награда за најбољег глумца у прошлој сезони НПРС која му је недавно додијељена и то по пети пут. Јокић је имао улоге у комадима "Кандило у розаријуму" и "Урнебесна трагедија".

- Нисам очекивао награду, већ сам их се и надобијао и не обраћам више толико пажњу на њих. Важно ми је да сам будем задовољан урађеним, али свакако ми много значи - каже овај глумац који је одиграо више од стотину премијера.

Према његовим ријечима, посао глумца је тежак као и сваки други и бити добар глумац је исто као и бити добар мајстор у неком другом занату.

- Важно је само да се посао ради истински и да му се у потпуности предамо. Ми глумци имамо ту срећу да је ово мало чуднији и љепши посао од осталих, јер имамо прилику да проживимо неке друге животе - наводи Јокић који је данас директор Бањалучког студентског позоришта.

Иако је дуго носио титулу најмлађег глумца у Бањалуци, каже да младе колеге не сматра конкуренцијом већ се труди да им помогне својим искуством.

- Сада су времена суровија и сиромашнија духом, не завидим млађима којима је данас тешко да се изборе за свој минут на сцени - истиче Јокић и додаје да млади глумци треба много да раде и уче, јер им предстоји жестока борба.

Јокић је истакао и да Дјечијем и Народном позоришту РС фали још најмање 30 глумаца како би биле задовољене потребе репертоара, заступљеност годишта, полна и старосна структура, те разноликост у физичком изгледу.

- Према нормативима позоришне дјелатности од прије 30 година, требало би да имамо 52 глумца, а имамо пола од тога -  каже Јокић.

Он  сматра и да популарност није мјерило доброг глумца, јер су данас популарни они који се појављују у серијама или ријалитијима, а нису квалитетни нити људи нити умјетници.

Горан Јокић је, осим у позоришту, играо и у серијама као што су "Ургентни центар" и "Војна академија", а што се тиче улога које ће играти у новој сезони, оне остају тајна како за публику, тако и за њега самог док не почне да ради на представама.

Најдраже представе

Горан Јокић је навео да му је свака улога добра и важна, а више воли да ради мање, али компликованије улоге. Као једну од најдражих улога, за коју је први пут добио награду за најбољег глумца, издваја улогу Љубинка у комаду "Љубинко и Десанка" по тексту Александра Поповића.

- Радо се сјећам и улоге Глигорија у комаду "Мандрагола" Николе Макијавелија коју смо играли у костимима у каквим су је играли и глумци прије 500 година - истакао је Јокић наглашавајући да је захвалан и што је имао прилику да ради са Добривојем Стефановићем, од кога је много научио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана