Глумци Народног позоришта у Приштини први пут пред требињском публиком

Срна
Глумци Народног позоришта у Приштини први пут пред требињском публиком

ТРЕБИЊЕ - Глумачки ансамбл Народног позоришта у Приштини са привременим сједиштем у Грачаници, у копродукцији са Српским народним позориштем из Новог Сада, представиће се вечерас требињској публици представом “Женидба” Николаја Гогоља.

Ријеч је о представи коју је режирао Милан Караџић, а говори о друштвеним аномалијама, лицемјерју, жељом за статусом по сваку цијену, робовању нормама грађанског друштва, најављено је из Народног позоришта у Приштини. Представа је организована као вид успостављања сарадње у области културе између

Грачанице, Новог Сада и Требиња, а у бројној глумачкој екипи љубитељи умјетности моћи ће да уживају у изразима и емоцијама Јелене Орловић, Игора Дамњановића, Бранка Бабовића, Анике Грујић, Бојана Стојчетовића, Јасмине Стоиљковић, Небојше Ђорђевића, Тамаре Томановић и Милана Васића, који је на “Данима комедије” у Јагодини добио статуету “Ћуран” управо за улогу у овој представи.

Представа је премијерно изведена 8. октобра 2018. године у Грачаници поводом 70 година приштинског театра. Редитељ представе Милан Караџић истакао је да је оно што га је подстакло да се опредијели баш за овај комад његов психолошки слој, односно маестрално изнијансирани Гогољеви ликови.

- Они нису црно-бели, већ врло животни, истовремено подложни и осуди и сажаљењу, који због своје безвољности, тјескобе и лењости духа, страха да изађу из сигурне чауре, нису у стању да направе било какав помак у својим животима - рекао је Караџић.

Он је додао да је и изврсна глумачка подјела додатни разлог за наставак сарадње са Народним позориштем из Приштине/Грачанице, као и сарадња тог позоришта са Српским народним позориштем.

Народно позориште из Приштине ће са представом “Усуд по Григорију” 27. септембра гостовати на Камерној сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, представу “Женидба” ће 6. новембра моћи да види публика у Темишвару, а гледаоци у Бањалуци ће почетком децембра моћи да уживају у извођењу представе “Сумњиво лице”.

Од свог оснивања 1948. године у Приштини, тадашње Обласно народно позориште, које 1963. године мијења назив у Покрајинско народно позориште, а 1994. добија свој данашњи назив, Народно позориште у Приштини устројено је да паралелно развија српску и албанску драму.

Најстарија професионална културна институција Србије на Косову и Метохији била је дио историјских и политичких процеса на овим просторима. Народно позориште у Приштини које од 2014. године има ново сједиште у Дому културе у Грачаници, и даље не само што “упркос свему” опстаје већ и живи пуним животом, стабилизовало је свој рад и постојање.

- Има своје запажене премијере, извођења широм Косова и Метохије гдје год да постоји публика која има потребе да га види, гостује интензивно у другим мјестима Србије и у иностранству, учествује на фестивалима, а национални, па повремено и инострани медији, са интересовањем прате његове активности - навели су из Народног позоришта у Приштини.

Представа “Женидба” почеће у 20.00 часова у Културном центру Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана