Глумац Стеван Шербеџија:<Сувишан човек> провоцира недостатке у друштву

Александра Маџар
Глумац Стеван Шербеџија:<Сувишан човек> провоцира недостатке у друштву

Требиње - "Сувишан човек" проговара и врши једну психолошку анализу самог себе, и поставља кључна питања о својој угроженој егзистенцији. Он је лик кога муче други ликови, он је подвојена личност, у себи носи много лица, а она су на неки начин његови конфликти са данашњом малограђанштином.

Овим ријечима за "Глас Српске" глумац Стеван Шербеџија, чији таленат ријетко кога остави равнодушним, најављује премијеру своје монодраме "Сувишан човек", која ће бити изведена вечерас у 20 часова у Културном центру Требиње.

- Премијерно излазим пред требињску публику, не знам какве ће бити реакције. Помало сам уплашен и имам трему која се прожима са сталном узнемиреношћу. Такође осећам и велику страст и жеђ да заиграм премијеру и да много пута одиграм ову монодраму - искрен је Шербеџија.

Дуго, како каже, посматра и покушава сценским обликовањем да направи узбудљиву и актуелну причу.

- Тема моје монодраме је инерција и ментална инвалидност данашњег човека. Скоро све време водим дијалог управо са публиком и покушавам да је испровоцирам што је више могуће - објашњава Шербеџија.

Главни лик у овој монодрами кроз отворен дијалог са публиком, прича Шербеџија, преиспитује себе и своје поступке, преиспитује своју личност.

- Стално га прожима и мучи унутрашња савест, али и паланачки начин живота који се сукобљавају у њему. Хоће да пробуди и освести људе који су постали слепи и који су се духовно отуђили једни од других. Преиспитује колико су стварно људи слободни и независни, и колико су садомазохистички и на неке друге начине зависни и везани за паланачку диктатуру - истиче Шербеџија.

Монодрама је настала по мотивима дјела "Записи из подземља" Ф.М. Достојевског.

- Много је наше друштво агресивно и насилно управо због затупљености и досаде. Млади људи не знају шта ће са собом, нису на време учени правим вредностима него само користољубљу. Паре се разбацују на све стране, одлазе у канализацију, култура на овим просторима је јако запостављена и болује од пасивности, нарцизма, конформизма и летаргије - сматра Стеван.

Његов посао је, како је рекао, обликовање живих ствари.

- Радити монодраму је стварно занимљив изазов, али и велика прилика да полако почнем да стајем на своје ноге. Имао сам један период где сам слабо радио, због неслагања са околином и друштвеним системом у којем живим. Са овом монодрамом хоћу да провоцирам и будем трн у оку свим недостацима друштва. Хоћу да говорим, да користим ту моћ, а не да ћутим - истиче млади глумац.

Публика у Бањалуци

- Надам се да ће публика у Бањалуци имати прилику да у новембру погледа представу. Ова монодрама је на неки начин мој експеримент и циљ ми је да публику подстакнем на извесну промену, и да их натерам да не ћуте после представе, већ да оду кући и коначно почну да нешто мењају, прво код себе, па и у свом окружењу - казао је Стеван Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана