“Глумац” премијерно у И. Сарајеву: Умјетници у ратном вихору

Рајко Вуковић
“Глумац” премијерно у И. Сарајеву: Умјетници у ратном вихору

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Сценски омнибус “Глумац” премијерно ће бити изведен на сцени Народног позоришта Источно Сарајево 6. септембра са почетком од 20 часова.

Представа је направљена као прва пробна продукција новоотвореног Народног позоришта и урађена је за потребе славе града Источног Сарајева, Свети Петар Дабробосански, као поклон града  и позоришта публици.

Након премијере услиједиће гостовање на 12. манифестацији “Дани Српске у Србији” у Новом Саду, гдје ће НПИС имати прилику да промовише град и Републику Српску у позитивном свјетлу.

Комад се састоји од двије приче које кроз различите епохе виде судбину српских умјетника и њихове патње и страдања током ратних вихора. Главне улоге тумаче младе снаге домаћег глумишта Бојан Колопић, Филип Радовановић и Милан Лане Димић.

Умјетнички директор Народног позоришта Источно Сарајево, театролог Зоран Тодоровић истиче да је овај сценски омнибус предсезонски поклон грађанима Источног Сарајева и вјерује да ће домаћа публика уживати пратећи причу о умјетницима који су се нашли на погрешном мјесту у погрешно вријеме.

У представи се, како Тодоровић истиче,  у ширем контексту ради о страдању Срба за вријеме Другог свјетског рата и за вријеме посљедњег рата у БиХ, али у основи је антиратна прича са елементима историјског, могућег и натприродног.

- Носиоци приче пролазе кроз разне фазе личног страдања које рат доноси са собом. Трудили смо се да изнесемо емотиван приказ тог страдања кроз визуру умјетника, а њихова унутрашња борба је кроз једноставну и огољену игру оживљена на сцени. Вјерујем да ће публика лако препознати одређене ситуације или емоције, кроз које смо пролазили током ратних страдања - рекао је Тодоровић.

Осим Тодоровића, који је писао комад и режирао његову адаптацију, за сценографију се побринуо Борко Мочевић, а улоге тумаче Бојан Колопић, Филип Радовановић и Милан Димић. Улаз је бесплатан, а карте се могу преузети на билетарници НПИС.

Улоге

Један од главних актера представе Милан Лане Димић није крио задовољство због учешћа у овом пројекту, иначе његовој првој сарадњи са Народним позориштем Источно Сарајево. 
- Јако ми је драго што сам дио ове екипе и морам признати да је било инспиративно радити са Зораном. Сам процес је трајао око мјесец дана, као и креирање лика који тумачим. Наиме, у питању је историјска личност којој је занимање глумац, а кад глумац игра глумца, сигурно је захтјевно и изазовно за сваког, па и за мене. Што се тиче мојих колега и цијеле екипе која је учествовала на овом пројекту, заиста је било на врхунском и професионалном нивоу - истиче Димић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана