Глумац Љубиша Савановић за “Глас Српске”: “Коридором 92” сјећамо се правих стваралаца Републике Српске

Илијана Божић
Глумац Љубиша Савановић за “Глас Српске”: “Коридором 92” сјећамо се правих стваралаца Републике Српске

У серији “Кости” се не приказује само однос двојице главних јунака. Приказује се много шира слика нашег друштва и односа према животу.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” глумац Љубиша Савановић, који ће играти једну од главних улога у серији “Кости” у режији Саше Хајдуковића, у серији “Хотел Балкан”, коју режира Саша Карановић, али и у филму “Коридор 92” Слађане Зарић. Серија “Кости”, у којем он и глумац Јово Максић глуме јунаке који носе име Коста, премијерно ће бити приказана 21. новембра.

- Радња серије “Кости” дешава се у Бањалуци, али сваком паметном и добронамјерном гледаоцу биће јасно да је то слика нашег менталитета и оног до чега нас је менталитет, навике и однос према свом народу и животу довео - додао је Савановић о овом остварењу које је рађено по сценарију Николе Коље Пејаковића.

* ГЛАС: Публика ће ускоро имати прилику да Вас гледа и у серији “Хотел Балкан”. Колико је изазован лик којег глумите? На који начин ће ова серија допринијети домаћој кинематографији?

САВАНОВИЋ: За мене је рад на серији “Хотел Балкан” био једно веома лијепо искуство. Охрабрен сам јер сам видио велики број сјајних младих глумаца са бањалучке академије прије свих Данила Керкеза, Александру Плахин, Милицу Глоговац, Наташу Остојић и Александра Руњића. Поред њих, сва техничка екипа, од сниматеља и монтажера преко шминкера, фризера и расвјетљивача, па све до организатора су наша дјеца, тако да је то улагање у младе веома паметан и битан допринос развоју филмске индустрије у Републици Српској. Редитељ Саша Карановић направио је заиста одличну подјелу међу домаћим глумцима, али и добро изабрао гостујуће. Радило се поштено и мислим да нас након серија “Месо” и “Кости” очекује још једно веома пријатно изненађење из “Босоноге продукције”.

* ГЛАС: Будући да је у току снимање документарно-играног филма “Коридор 92” ауторке Слађане Зарић и да ћете глумити у овом остварењу, колико је важно људима приказати борбу за пут живота и какви су Ваши утисци са снимања?

САВАНОВИЋ: Ово је пројекат који је свима нама који смо у њему учествовали посебан, а свједоци смо времена о којем он говори. Пробој коридора је био акција која нас је оставила у животу. Питање је шта би било са нама да се није десила та акција. Овај филм је важан јер се сјећамо оних који су на коридору оставили своје животе, дијелове тијела и свих оних који су у тој акцији учествовали - то су прави ствараоци Републике Српске. Хвала им јер ми данас имамо Републику Српску и обавезу и према њима и према генерацијама које долазе да је пробамо у сваком тренутку чинити бољом и поштенијом и такву је оставити нашој дјеци.

* ГЛАС: Колико сте задовољни радом “Љетне сцене” Градског позоришта “Јазавац”, с обзиром на цјелокупну ситуацију?

САВАНОВИЋ: Задовољан сам. Заправо сам презадовољан, јер смо успјели направити сцену и програм. Такође, задовољан сам и реакцијом публике, али и донатора и спонзора. Сви којима смо се обратили су препознали значај сцене за грађане и готово сви су нам и помогли у раду. Играмо свако вече осим недјеље. Организујемо пројекције, представе за дјецу и одрасле, концерте и по реакцији публике видимо колико су се људи пожељели представа.

* ГЛАС: Какви су планови поводом Међународног фестивала глумца “Заплет”, с обзиром на то да сте најавили да ће бити одржан такође на “Љетној сцени” ГП “Јазавац”?

САВАНОВИЋ: Што се “Заплета” тиче, ове године га организујемо у периоду од почетка септембра до краја октобра. Планирамо да угостимо Зијаха Соколовића и Радослава Миленковића са њиховим монодрамама почетком септембра у уводном програму фестивала. Након тога нам долазе “Алт театар” из Сарајева, Позориште Приједор, Београдско драмско позориште, Хрватско народно казалиште из Сплита, Театар “Егзит” из Загреба, а фестивал ћемо затворити премијером наше представе “Скупштина”.

* ГЛАС: Како је на Вас, уопштено, утицала (и утиче) пандемија вируса корона? Како ће се, према Вашем мишљењу, ова цјелокупна ситуација одразити на рад позоришта и како Вам све то изгледа с обзиром да већина позоришта не може да ради ? 

САВАНОВИЋ: Корона нас је натјерала да ствари посматрамо из другог угла и да се прилагодимо новој ситуацији. Није нам дала пуно избора. Зато смо и изашли напоље и направили сцену на отвореном. Највећи проблем који имамо је ограничење, јер поред свих мјера заштите и могућности размака између публике можемо играти само за 50 људи. Надам се да ћемо ускоро моћи играти бар за 100 људи јер нам приход од улазница много значи. Од њега, у ствари, и живимо. Није ми јасно да се у кафићима или на другим мјестима скупља и више народа, чак и у затвореним просторима, а ми напољу не можемо да угостимо више од 50 гледалаца. Вјерујем да ће надлежни имати слуха за овај проблем и помоћи нам да позоришта и култура преживе све ово.

Театар и филм

* ГЛАС: Можете ли успоставити паралелу између позоришта и филма, шта је Вама ближе и да ли Вам је драже када сте на сцени или када сте испред камера?

САВАНОВИЋ: Једнако ми је битно и једно и друго. Срећан сам што сам имао прилику од академије да играм у позоришту и стичем глумачко искуство које ми помаже и кад снимам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана