Главна награда Стеријиног позорја није припала ником

Танјуг
Главна награда Стеријиног позорја није припала ником

Жири 62. Стеријиног позорја по први пут у историји тог фестивала није наградио ни једну представу. Једногласно је одлучио да додјели само двије награде, и то "свим учесницима" и Специјалну Стеријину награду "публици" Позорја. Та одлука погодила је многе ствараоце позоришне умјетности.

"Данас, сагледавајући амбиције, таленат, напоре, виђене домете и околности у којима стварају учесници такмичарског програма, у времену ненаклоњеном позоришном стваралаштву и институцијама културе, те посебно у сложеним и тешким условима у којима Стеријино позорје некако опстојава, као и примерну оданост новосадске публике Стеријиним играма, жири једногласно одлучује да додели две заслужене Стеријине награде: Стеријину награду свим учесницима 62. Позорја и Специјалну Стеријину награду публици 62. Стеријиног позорја", наводи се у образложењу жирија.

Жири су чинили Исидора Жебељан, Емина Елор, Никита Миливојевић, Александар Поповски, Предраг Манојловић, а у такмичарској конкуренцији било је укупно девет представа.

"Селекција представа које су конкурисале за награде обављена је одговорно и на овогодишњем Позорју видели смо резултате прошлогодишњег позоришног стваралаштва на основама домаћег текста", наводи се у саопштењу жирија.

С друге стране, жири Удружења позоришних критичара и театролога Србије донијео је једногласну одлуку да награду Округлог стола критике 62. Стеријиног позорја за најбољу представу додијели остварењу "На Дрини ћуприја", по мотивима дјела Иве Андрића, у режији и адаптацији Кокана Младеновића и у извођењу Српског народног позоришта из Новог Сада.

Иста представа добила је и Награду публике 62. Стеријиног позорја за најбољу представу, са просечном оцјеном 4,76 на скали до пет, а иста представа је добила и награду новосадског "Дневника".

Такмичиле су се и представе "Ожалошћена породица" у режији Игора Вука Торбице, "Ружа увела" у режији Милана Нешковића, "Електра" у режији Иве Милошевић, као и "Хипноза једне љубави" по тексту и у режији Душка Ковачевића.

У селекцији су биле и представе "Моје дете" Стојана Срдића и Ане Ђорђевић, "Ново доба" у режији Дина Мустафића, "Деца радости" у режији Снежане Тришић и "Маестро", коју је режирао Милан Нешковић.

У нетакмичарској селекцији "Кругови" игране су представе по дјелима драмских аутора из земаља региона.

Одлука жирија да не додјели главну награду изазвала је мноштво реакција на друштвеним мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана