Фестивал “Заплет 13”: За најбољу изабрана представа ЈДП-а “Мој муж”

И.Б.
Foto: Градско позориште Јазавац

БАЊАЛУКА - Представа “Мој муж” Југословенског драмског позоришта изабрана је за најбољу на Међународном фестивалу глумца “Заплет 13” у Бањалуци.

Стручни жири фестивала у образложењу је навео да је ова представа у режији Јоване Томић изабрана за најбољу због свеобухватности позоришног исказа који у себи обједињује прецизну режију, садржајну драматизацију, креативну костимографију и блиставе глумачке улоге.

Награда за најбољу глумицу фестивала додјељена је Сањи Марковић и Јовани Беловић за виртуозну партнерску игру и букет улога у представи “Мој муж” Југословенског драмског позоришта, саопштено је из бањалучког Градског позоришта “Јазавац”, које организује фестивал.

За најбољег глумца жири је изабрао Стојана Матавуља за улогу Абела Знорка у представи “Енигматске варијације” Хрватског народног казалишта Вараждин.

“Стојан Матавуљ је у овој улози показао завидну студиозност и зрелост глумачког поступка у слојевитом драмском комаду Ериха Емануела Шмита”, наводи се у жиријевом образложењу

Глумац Стојан Матавуљ је истакао да се награда коју је добио равноправно дијели на три дијела.
- Један припада мом колеги Карлу Мркши који је заједно са мном играо, други Хелени Петковић која је режирала и на крају мени. Хвала Вам много, изузетна част хе била учествовати на овом фестивалу и хвала на доброј вибрацији коју смо добили од публике - рекао jе Матавуљ

Најбоља млада глумица, према одлуци жирија, је Кристина Пајкић за, како се наводи, непатворено и предано потчињавање захтјевном глумачком задатку у представи “Апликација ВОЛАНД” Центра за културу Тиват и Шабачког позоришта.

Најбољи млади глумац одлуком жирија је Александар Јовановић у представи “Апликација ВОЛАНД” Центра за културу Тиват и Шабачког позоришта за изразиту радост игре и пуну узајамност властитог глумачког поступка и цјелине позоришног чина, додаје се у саопштењу.

У стручном жирију су били глумац и редитељ Радослав Миленковић, глумица Народног позоришта Републике Српске Наташа Иванчевић и драматуршкиња Вида Давидовић.

Ове године фестивал “Заплет 13”, који је трајао од 25. октобра до данас, угостио је позоришта и глумце из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе и Словеније.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана