Фестивал фестивала доноси радост

Ратомир Мијановић
Фестивал фестивала доноси радост

Требиње - Сунчани град на југу Републике Српске, Требиње, традиционално већ деценијама уназад, у јулу кључеве града предаје глумцима, редитељима и свима који су вјерни заљубљеници у умјетност богиње Талије.

Умјетници из готово свих крајева региона и ове године походе овај херцеговачки град. Побједничком представом Републичког фестивала драмских аматера Црне Горе – "О ћутању и другим имитацијама среће" Аматерског позоришта НВУ "ЕгоКулт" и Гимназије "Петар I Петровић Његош" из Даниловграда у Требињу је у петак увече званично почео 60. "Фестивал фестивала".

Комад који оживљава свакодневицу маргинализованих група и залаже се за укидање предрасуда и већу одговорност појединца написала је гимназијалка Бојана Шолаја. Ова дјевојка је режирала представу, заједно са професорима Анђелом Новаковић и Мирославом Минићем, а глумачку екипу чине ученици Гимназије "Петар И Петровић Његош" из Даниловграда.

За глумца вечери жири публике фестивала изабрао је младог Александра Бошковића.

Отварајући манифестацију, градоначелник Требиња Лука Петровић подсјетио је госте да им овај град "по 60. пут даје срце и отвара врата на овом фестивалу".

- Фестивал, још од далеке 1957. када се у првих 18 година одржавао на хварској Вињеранди, даје јединствени угођај публици која га у Требињу његује и оплемењује деценијама, најприје као Југословенски фестивал драмских аматера, а данас као "Фестивал фестивала" најбољих аматерских драмских остварења у региону - рекао је Петровић, подсјетивши да готово да нема ниједног великог глумца из периода бивше Југославије који се није поклонио требињској публици.

Он је истакао да је свих ових година фестивал финансијски помагао град Требиња. Ове године подршка је стигла и од предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства просвјете и културе РС.

- Овај фестивал сигурно доприноси развоју културе у Требињу, али и у цијелој Републици Српској. Свим глумцима аматерима желим да освоје неку од награда, а награда им је и та што су дошли у Требиње на "Фестивал фестивала" - истакао је на отварању фестивала министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Друге фестивалске вечери на сцени Културног центра наступио је ансамбл Театра "Федра" из Бугојна који је извео представу "Посљедња породица".

Црна комедија и друштвена сатира о породици савременог доба, која лишена унутрашње емпатије у окружењу капиталистичке бескрупулозности и похлепе трага за изгубљеном љубављу и топлином уточишта, рађена је по тексту и у режији Вахида Дураковића. У представи игра седам глумаца бугојанског позоришта. Признање за глумца вечери жири публике додијелио је Фуаду Велагићу.

У Галерији Културног центра отворена је изложба "Позоришни плакат", аутора дизајнера Јована Тарбука из Народног позоришта Београд и Марије Јевтић из Атељеа 212.

- Ово су два примјера како је могуће од плаката створити умјетничко дјело које провоцира, које тјера публику да дође на представу, јер кад погледате плакат ви тачно знате у којој врсти позоришта се налазите - казао је на отварању изложбе драмски писац Жељко Хубач.

Извршни продуценти фестивала су Центар за информисање и образовање и Културни центар Требиње, а покровитељ град Требиње.

Традиција

У оквиру пратећег програма, у биоскопској сали Културног центра у суботу је одржано вече посвећено јубилеју требињског фестивала. О шест деценија дугој традицији, важним моментима ове хронологије и људима који су је обиљежили говорили су иницијатори обнове ове позоришне смотре,  директор "Фестивала фестивала" Ђорђе Вучинић и члан Умјетничког савјета Слободан Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана