Ентузијазам не може бити ослонац театру

Снежана Тасић
Ентузијазам не може бити ослонац театру

Ентузијазам је пријеко потребна категорија из које се развијају амбиције и настаје успјех. Било га је прије 60 година, има га и данас. Наравно, та категорија данас не може бити главни ослонац у развоју и раду Позоришта.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” директор Позоришта Приједор Зоран Барош, осврћући се на 60. рођендан овог театра, који је прослављен синоћ свечаном академијом.

ГЛАС: Велики је јубилеј који ових дана обиљежава Позориште Приједор. Има ли разлога за славље?

БАРОШ: Када једна оваква установа дочека 60-годишњицу, није то мала ствар. Опстати у временима, системима и режимима, стварати и надограђивати, падати и устајати, имати неуспјеха и успјеха, и ове 2013. године бити ту гдје јесмо, заиста је довољан разлог за прославу. Сада смо довољно зрели да знамо и умијемо, а довољно млади да желимо и хоћемо.

ГЛАС: Почеци су били аматерски и са доста ентузијазма, а за 60. рођендан опет су аматеризам и ентузијазам присутни на сцени. Има ли култура будућност ако је то увијек тако?

БАРОШ: Ентузијазам је пријеко потребна категорија из које се развијају амбиције и настаје успјех. Било га је прије 60 година, има га и данас. Наравно, та категорија данас не може бити главни ослонац у развоју и раду позоришта. Професионализам диктира и тражи и неке друге ослонце и претпоставке. Нажалост, тих других претпоставки данас мањка. Од разумијевања да је култура, па самим тим и позоришна умјетност, један од најзначајнијих “производа” једног друштва, до схватања да све баријере падају пред добрим “културним” производом. Дакле, ентузијазам јесте потребан, али потребан је и новац.

ГЛАС: Од када сте директор, било је неколико великих пројеката који су Позориште Приједор бацили у нове висине, услиједиле су и бројне награде. Које су најзначајније?

БАРОШ: Позориште Приједор је у посљедњој деценији заиста забиљежило неке значајне искораке и резултате. Од 2007. године, када смо се “појавили” на Позоришним сусретима БиХ у Јајцу, са представом “На чијој страни”, преко побједе на том истом фестивалу 2010. године са представом “Гробница за Бориса Давидовича” и освајања још пет награда ту, и једне на фестивалу у Брчком. С представом “Дјелидба” Позориште је у овој јубиларној сезони учествовало на чак шест позоришних фестивала: Брчко (награда Александру Стојковићу), Сарајевска зима, Фестивал бх. драме у Зеници, Театар фест у Добоју (побједници фестивала), двије награде на фестивалу у Зворнику и као круна сезоне четири награде на Позоришним сусретима БиХ у Јајцу (Александар Стојковић, Синиша Вучићевић, Давор Корић и Марко Мисирача).

ГЛАС: Какав је глумачки кадар којим располажете, има ли младих талентованих људи у школи глуме коју већ неко вријеме организујете?

БАРОШ: У ансамблу имамо осам глумаца, плус двоје који су пензионери, али су и даље активни на нашој сцени. Ту су и млади талентовани људи који су прошли кроз нашу школу глуме, чији је основни циљ да подстакне неке од њих да крену на пут ка академијама умјетности и сутра се врате у нашу кућу. И, резултата има...

ГЛАС: Коме сте уручили признања поводом јубилеја?

БАРОШ: Додијелили смо укупно девет захвалница: граду Приједору који нас све ове године несебично подржава; Дјечијем позоришту РС и Народном позоришту РС из Бањалуке за помоћ и разумијевање у годинама иза нас, те појединцима-гостујућим глумцима: Раденки Шева и Александру Стојковићу, за професионалан и пријатељски однос према нашој кући, доајенима нашег глумишта: Злати Когелник и Ради Ступару, нашем глумцу и редитељу Раденку Билбији, те једном од наших највјернијих хроничара Ивану Обренову из Новог Сада.

ГЛАС: Јубилеј не иде без истицања успјеха, али и проблема који вас муче. Који су то главни проблеми?

БАРОШ: О проблемима причамо, а ви пишете већ годинама. Од прокишњавања објекта Позоришта, до дотрајалости тонског и свјетлосног парка. Но, опредијелили смо се да у току обиљежавања јубилеја не потенцирамо проблеме. Знате, најлакше је злоупотријебити присуство наших гостију и причати само о проблемима. Али, ако они не знају до сада те проблеме, онда је беспредметно говорити о њима сада.

Зграда

ГЛАС: Да ли је извјесно да ће зграда Позоришта бити ускоро обновљена?

БАРОШ: Обећања постоје, а да ли је извјесно? На то питање вам ја не могу одговорити. Ми све наде полажемо у нашег градоначелника Марка Павића, који је обећао да ће Позориште ове године добити кров над главом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана