Емотивна премијера Лилике у Народном позоришту РС: Храбро гледање у очи великом проблему

Александра Маџар
Емотивна премијера Лилике у Народном позоришту РС: Храбро гледање у очи великом проблему

Бањалука - Тешко је описати моменат када се животне судбине из реалног живота доселе на позоришну сцену. То је онај тренутак када смо у ситуацији да сједимо мирно и са неког другог хоризонта посматрамо можда себе, своје најближе.

Неке приче нас подсјете на животе наших познаника, а све нас најчешће опомињу да смо на крају сви ми само људи и да имамо мане због којих се многа зла дешавају.

На даскама Народног позоришта Републике Српске у понедјељак увече сама глумица Сандра Љубојевић, али својом глумачком моћи оживљава ликове које публика не види, али осјећа да су ту.

У сали сцене "Петар Кочић" одавно није било емотивније, а комад Драгослава Михаиловића "Лилика", писан тако да се јецаји разбијају смијехом, у режији Владимира Ђорђевића, погледао је у очи великом проблему, насиљу над дјецом, несређеним односима у породици, тешком одрастању, надањима испреплетеним страховима и оптимизму које у себи крију очи дјетета.

Оживио је бол који осјећају они невољени и одбачени. У моменту када је изговорена посљедња ријеч на сцени могла се чути "грмљавина дланова" у сали. Аплауз јак толико да се могао чути и ван зидова позоришта.

Публика је из сале излазила коментаришући одличну игру Сандре Љубојевић, видно потресена причом написаном давне 1967. године, нажалост, актуелном и данас. Ни Сандра није крила своја осјећања послије премијере.

- Много је помијешаних емоција и коментара који су оставили на мене велики утисак онако као што је представа оставила на публику. Знам да су се у публици смјењивали сузе и смијех као и на сцени, али морам признати да ми је ова представа донијела посебно искуство - прича она.

Глумица не крије да је велика одговорност бити сам на сцени и видјети лица из публике за која, док се не заврши представа, нисте баш сигурни шта мисле.

- Свако од нас другачије доживљава исте ствари, па израз лица некад не говори много. Тема је веома деликатна и важна, а оно што је олакшава је Лиликина искреност, духовитост и симпатичност - казала је Љубојевићева и објаснила да њој и Владимиру комплименти много значе, јер им доказују да су на правом путу.

С њом се сложио и Ђорђевић наглашавајући да су реакције публике биле неочекивано добре.

- Мислим да смо испунили задатак и да смо оставили одличан утисак јер ретко се дешава на премијерном извођењу да глумца награде таквим аплаузом као што је био синоћ случај са Сандром Љубојевић која је маестрално изнела лик Лилике - поносан је Ђорђевић на своју колегиницу.

Реприза

Сви они који нису присуствовали премијери, а имају жељу да погледају комад "Лилика", биће у прилици да то учине у децембру када ће представа бити поново изведена.

- Ми као уметници немамо другог "оружја" осим представа које указују на одређене друштвене проблеме. Надамо се да ћемо овом причом утицати на свест публике која ће доћи да гледа представу - нагласио је Владимир Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана