Двије деценије сценске чаролије у Прњавору

Срна
Двије деценије сценске чаролије у Прњавору

ПРЊАВОР - Глумци Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) “Просвјета” Прњавор су за двије деценије постојања освојили 93 фестивалске награде које су потврда њихове креативности и маштовитости.

Двадесет година свог рада данас ће обиљежити пригодном манифестацијом “20 година сценске чаролије у Прњавору” на којој ће бити уприличена и промоција монографије “Деценије од снова саткане”, аутора Бранкице Радоњић.

Драмска сцена СПКД “Просвјета” Прњавор настала је у оквиру мисије Асоцијације омладинских позоришта Републике Српске отварања драмских студија у срединама које немају развијен театарски живот.

Почетком 2003. године, група ученика Гимназије предвођена умјетничким руководиоцем Бранкицом Радоњић кренула је у озбиљне припреме да би у јуну имали своју прву премијеру, а већ у октобру као дебитанти на фестивалу у Требињу са представом “Госпођа Мини Старка” која је рађна по узору на Нушићев класик освојили су прву награду за најбољу представу.

Радоњићева истиче да су то били “ситни кораци који су их истрајношћу, вриједним радом и слушањем потреба публике довели до овога што су сада на позоришној мапи Републике Српске, БиХ и региона”.

- Већ тада, цијели град је стао уз нас, тадашњи директор Центра за културу Петар Брковић, новинар Недељко Санчанин, фотограф Дубравко Хабијанец, наставник Љубинко Савковић и, наравно, наша публика - присјећа се Радоњићева.

Након првог успјеха, тадашњи Драмски студио Центра за културу, а од 2010. године Драмска сцена СПКД “Просвјета” Прњавор наставља да припрема запажене позоришне представе и ниже фестивалске успјехе.

Њихова прва појављивања на Фестивалу дјечијег драмског стваралаштва Републике Српске у Мркоњић Граду, Фестивалу позоришног стваралаштва у Новом Граду и Фестивалу омладинских позоришта Републике Српске већ тада их је позиционирала као важан фактор у културном животу Републике Српске и региона.

Током протеклих година по мишљењу стручног жирија као најуспјешније издвојиле су се дјечије представе - “Да ли ће дамојед да заволи сладолед”, “Плава боја снијега”, “Мала принцеза”, “Пепељуга у земљи чуда”, “Ана у земљи кишобрана” и “Тинејџитис”, док је Омладински ансамбл био најуспјешнији са представама “Ако је вјеровати мојој баки”, “Женски разговори”, “Први пут”, “Умрежи ме њежно”, “Невидљиви”, “То нисам ја” и “Од тебе никад ништа”.

Радоњићева каже да су награде увијек потврда струке за рад, таленат, креативност, маштовитост, умјешност.

- Много је награда које су нам у датом моменту донијеле велику радост. Некад је појединачна награда за наше дијете из одређених разлога била значајнија од колективне, а опет сви смо се веселили проглашењу за најбољу представу у цјелини, колективну игру или неки други домен нашег остварења - појашњава Радоњићева.

Она каже да је позориште данас, када обиљежавају јубиларних 20 година рада, успјешније и бројније него икада са укупно 62 члана распоређена у пет узрасних група.

- О десетогодишњици нашег рада формирана је група жмалениж која је предвођена Сандром Стојаковић и од 2013. године до сада имала је десетине успјешних наступа и изњедрила осам самосталних позоришних представа. Током 2019. године доласком у наше редове дипломираног драматурга Синише Тешановића формира се и група жодраслиж која је остварила шест премијера, бројна играња и фестивалске наступе - појаснила је Радоњићева.

Ово аматерско позориште од 2015. године у сарадњи са Општином Прњавор и Центром за културу сваке јесени реализује Фестивал узвратних посјета “Прњавор и пријатељи” када им у госте долазе друга позоришта и публици представљају своју продукцију.

- Нама је ова сезона изузетно битна не само због обиљежавања јубилеја већ и због чињенице да ћемо бити домаћини 22. Фестивала омладинских позоришта Републике Српске када ћемо угостити најбоља позоришна остварења из нашег окружења, али и извести нове представе нашег креативног тима - истакла је Радоњићева.

Драмска сцена у овом тренутку налази се на великој прекретници која са собом доноси нове пројекте и много шири опсег рада који подразумијева рад са талентима из више различитих области.

Радоњићева најављује планове рада са дјецом и младим креативцима заинтересованим за писање филмског и телевизијског сценарија, снимање, монтажу и режију, дизајн свјетла и звука, сценографију и костимографију.

- Вјерујемо да ће нам отварање нове сцене у кину 'Славица' омогућити да ове садржаје понудимо већем броју талентованих, прије свега младих људи, омогућимо суграђанима да се окупе на једном мјесту и да креативношћу заједно од нашег града стварамо љепше мјесто за живот - нагласила је Радоњићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана