Два вијека представе на српском језику

Агенције
Два вијека представе на српском језику

Крагујевац - Прва професионална позоришна представа на српском језику, “Крешталица” Јоакима Вујића, изведена је прије 200 година у тадашњој Пешти, а овај вриједан јубилеј биће данас обиљежен у Крагујевцу, преносе агенције.

Књажевско-српски театар данас ће свечано отворити нову сезону, тачно на данашњи дан 1813. године када је у пештанском позоришту “Рондела” изведена Вујићева “Крешталица”.

Прослава ће почети испред зграде крагујевачког театра концертом трија Удружења “Арт кварт” из Крагујевца, који ће изводити популарну филмску музику.

Након тога биће изведени сонгови из представе “Чудо по Јоакиму”. Бесједу у част Вујића одржаће предсједник Скупштине града Крагујевца Саша Миленић, а биће изведена представа “Ноћ у кафани Титаник” у драматизацији и режији Небојше Брадића.

У тексту поводом јубилеја, Брадић каже да се “вјероватно без многих глумаца, писаца и позоришних људи могло, али без Јоакима није, јер без њега би позоришна умјетност и култура Србије била сасвим другачија”.

Извођење “Крешталице” пропраћено је текстом у “Новинама сербским” из Беча које су 28. августа забиљежиле да је представа посебно обрадовала многобројну публику.

Учеснике прве представе Вујић је поименично навео у предговору, штампајући драму 1814. године. Били су то Пелагија Жеравичка, Јулијана Балог, Стефан Дилбер, Јефтимиј Стојадиновић, Тома Фехер, Петар Трифић, Стефан Балог и сам - Вујић.

“Крешталицу” играју у правој позоришној згради, са улазницама, у извођењу одраслих, међу којима је било и троје професионалаца. Због те представе и због свог каснијег позоришног рада, Вујић је назван “оцем српског позоришта”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана