Душан Ковачевић: Улагање у културу увек се исплати

Милан Вујић
Душан Ковачевић: Улагање у културу увек се исплати

Политика улагања у културу је једна од исплативијих ствари у животу, јер се увек врати добро. Улагање у културу враћа се кроз неке нове генерације.

Рекао је ово за “Глас Српске” драмски писац Душан Ковачевић, директор Звездара театра из Београда, чији је комад “Генерална проба самоубиства” заживио на сцени Град позоришта у Градишци.

Аутор култних дјела “Маратонци трче почасни круг”, “Радован трећи”, “Ко то тамо пева”, “Балкански шпијун”, “Сабирни центар” сматра да се људи не мијењају кроз вријеме, него да се само мијења технологија.

- У Београду је мало могућности, јер је катастрофално стање у култури. И то мало новца за културу је укинуто. Сад покушавамо да видимо како можемо од ничега да направимо нешто и видећемо како функционише без пара. Са тим минималним средствима мораћемо да пронађемо неки нови модус - каже Ковачевић.

*ГЛАС: Како оцјењујете културну сцену у Републици Српској?

КОВАЧЕВИЋ: Често долазим у Републику Српску. Звездара театар је гостовао на многим фестивалима по Српској и надам да ћемо на јесен поново доћи. Разговарао сам са многим људима из РС шта је све урађено у позоришном животу и колико је театара отворено. Политика улагања у културу је једна од исплативијих ствари у животу, јер се увек врати добро. Улагање у културу враћа се кроз неке нове генерације. Мислим да та политика чини да постоји много културних центара на целом подручју.

*ГЛАС: Шта је био подстицај да напишетеГенералну пробу самоубиствакоја је дио репертоара позоришта у Градишци?

КОВАЧЕВИЋ: Идеја ми је била прича о транзицији. Текст је настао пре пет година када је та прича кулминирала. Било је очигледно да та транзиција у себи подразумева многе ствари које немају никакве везе са тим изразом. Заправо, врло често је била покриће за разноразне махинације. То се добро види данас у Србији када одједном недостаје затвора за људе који су се обогатили на сумњив начин. Показало се на ружан начин да то заправо није транзиција него једна најобичнија крађа и лоповлук. То је суштина тог драмског комада.

*ГЛАС: Да ли пишете неки нови текст?

КОВАЧЕВИЋ: Увек нешто радим, али не знам када ћу тачно завршити нови текст.

*ГЛАС: Написали сте доста дјела која су увијек актуелна, модерна, популарна. Нови трендови не утичу на популарност Ваших драма?

КОВАЧЕВИЋ: Људи се никада не мењају, само се мења технологија и нека правила. Када се пореди данашње време са временом у коме је живео Бранислав Нушић, онда видимо да се одређен ментални склоп не мења. Човек на овим просторима се увек сналази, преживљава на разне начине.

*ГЛАС: Шта младе писце данас очекује, може ли се од писања живјети?

КОВАЧЕВИЋ: Можете од писања живети ако сте витални. А младим људима саветујем, све што су и мени саветовали: седи и ради и нешто ће бити. Мора јако пуно да се ради, када радите нешто и створите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана