Дружење са Трбом и Дугим пробудило машту и смијех

Цвија Мркоњић
Дружење са Трбом и Дугим пробудило машту и смијех

Бањалука - Смијех и граја дјечијих гласића, те велика гужва обиљежили су промоцију дуго ишчекиване бајке "Авантуре Трбе и Дугог", аутора Јелене Којовић-Тепић и илустратора Дејана Мијатовића, која је одржана у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Прва бањалучка бајка представљена је у понедјељак увече, а прије тога многобројни малишани су у оквиру радионице бојили и састављали папирне играчке јунака из приче.

Дјеца и родитељи нису крили одушевљење првом бањалучком сликовницом чији главни ликови Трба и Дуги крећу у авантуру спасавања шашаве Принцезе, а најзанимљивији лик из ове бајке је необични Змај из угледне породице који прави одличне колаче.

Према ријечима ауторке, дебели и његов мршави другар, главни ликови, нису нарочито омиљени у друштву, али су јако добри, чиста срца и спремни да буду добри пријатељи.

- Прича је настала спонтано током једног љетовања када ми је понестало књига за читање сину - рекла је Јелена те захвалила цијелом тиму који је помогао да настане ова сликовница.

Ликове који су се родили из Јеленине шарене маште на фантастичан начин је оживио Дејан Мијатовић, а с обзиром на то да не воли много да прича и да му је драже да се изражава кроз цртеж, на промоцији је само кратко казао да је одушевљен што је сликовница доживјела прву промоцију.

Јелена већ пише двије нове књиге, а осим најављених наставака ове луде авантуре биће још изненађења којима се малишани веома радују.

- Књига је само почетак једне приче коју радимо првенствено због наше дјеце, али и свих осталих малишана. Осим наставака, циљ нам је и да урадимо анимирани филм о овим јунацима - рекао је издавач и продуцент књиге Младен Ђукић.

Несумњиво је да Јелена има таленат и моћ да дјецу мотивише да закораче у ову причу и да заједно са ликовима путују кроз њу, а рецензент приче Лариса Пејић сматра да ова авантуристичка бајка заслужује и једну представу у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Аутору је на сјајном тексту, те вољи и ентузијазму да дивну причу коју је причала свом малишану пренесе на папир честитала директор Музеја савремене умјетности РС Сара Вујковић додајући да ју је одушевио и Мијатовићев и Ђукићев рад на сјајној визуелизацији сликовнице.

Трба, Дуги, Змај и Принцеза су сигурно на почетку једног успјешног поглавља и спремни су да поведу читаоце у свијет необичних јунака који, захваљујући својим различитостима и спремности да раде заједно, могу да прођу препреке с којима се не може изборити ни читава војска витезова.

Кикстартер

"Авантуре Трбе и Дугог" првенствено је било могуће купити на сајту "Кикстартер", а захваљујући десетинама купаца који су подржали књигу, омогућено је и њено штампање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана