Друштвене мреже замјена за љубав

Александра Маџар, Фото: В. Трипић
Друштвене мреже замјена за љубав

Бањалука - Живимо у убрзаном времену у којем се људи све више отуђују једни од других. Нестало је блискости и дружења, јер нам се намеће потрошачки менталитет и често људи остају сами. Иако многи имају потребу за зближавањем, немају времена да се томе посвете. Зато се окрећу друштвеним мрежама и разним сајтовима гдје проналазе виртуелне пријатеље и љубавне везе.

Рекао је ово за "Глас Српске" бањалучки драматург Марио Ђулум, чији је награђени текст "Дејтбук" доживио премијеру у понедјељак увече у препуној сали Дома омладине у Бањалуци. "Дејтбук" у режији глумца Владимира Ђорђевића настао је у копродукцији бањалучког Студентског позоришта и "ДИС" театра.

- Овај комад настао је по мом тексту "Драга моја Aнгелина", који је награђен на конкурсу Студентског позоришта прошле године. У току рада на представи комад је осавремењен и приближен млађој публици. Драматург представе је Тијана Јозић, која је написала и сонгове, а Владимир Ђорђевић компоновао је и музику - рекао је Ћулум.

Нагласио је да људи из нашег окружења иако теже за блискошћу не желе да се "оголе" и да пруже шансу некоме да их потпуно упозна.

- Због тога постоје све те друштвене мреже гдје се представљамо да смо бољи, љепши и паметнији. Такође нам је лакше да прихватимо друге људе у позитивном свјетлу него да се суочимо са њиховим реалним проблемима - сматра Ћулум и истиче да друга страна приче "Дејтбука" показује да никада не знамо ко је са друге стране друштвене мреже, односно са ким се дописујемо.

Ћулум је у представи показао да главни лик Јован све вријеме замишља да се "са друге стране рачунара" налази жена из његових снова, а испоставља се да је то био мушкарац.

- Рад на представи је захтјеван процес, као и рад на драмском тексту. Сарадња са редитељем Владимиром Ђорђевићем била је сјајна, допала су ми се његова редитељска рјешења - рекао је Ћулум и објаснио да је Ћорђевић посматрао представу првенствено са глумачке стране и да је текст омогућио глумцима да надограде своје ликове.

- Посебно је тежак задатак био за Бојана Колопића који је све вријеме био на сцени, али јако сам задовољан како је све изгледало. Публика се смијала на мјестима на којима је требало да се смије, а то је најбитније за писца комедије - рекао је Ћулум.

Главна улога повјерена је Бојану Колопићу, а у представи играју и Ведрана Мачковић Зубовић, Владан Поповић, Николина Просан, Драгослав Медојевић, Марија Бајић, Филип Грумић....

Сценарио за серију

- Са колегама са класе драматургије Миланом Гајићем и Славишом Раданом пишем сценарио за телевизијску серију. Ријеч је о комедији која говори о актуелним друштвеним проблемима. Нисмо сигурни када ће серија бити снимљена - рекао је Марио Ђулум.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана