Драма Дјелидба побједник фестивала

Дијана Дулјић
Драма Дјелидба побједник фестивала

Добој - Представа "Дјелидба", коју је по тексту Скендера Куленовића режирао Марко Мисирача, а коју су одиграли глумци Позоришта Приједор, побједник је 15. јубиларног Театар феста "Добој 2013", који је завршен у петак увече на великој сцени Центра за културу и образовање.

- Комад "Дјелидба" одликује изузетан склад колективне игре, врхунско глумачко умијеће, јасна и перфектна родитељска поетика, која је у апсолутном складу са сценографским и костимографским рјешењима и која иде у ред представа које се именују као тотални театар - образложила је члан жирија, књижевник и предсједник Удружења књижевника Српске Јованка Стојчиновић-Николић.

Осим ње, у жирију су били и декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман и стручни сарадник добојског Центра за културу Војо Чакаревић. Жири је напоменуо да су све одлуке о наградама донијели једногласно.

За најбољу глумицу фестивала проглашена је Раденка Шева за улогу Љубинке у представи "Жиранти" у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке. Енес Салковић добио је награду за најбољу мушку улогу за тумачење лика Кандидата у представи "Разред" у продукцији Босанског народног позоришта из Зенице.

Према одлуци жирија, специјална награда припала је Горану Дамјанцу за режију представе "Разред", за коју је текст написао Матјаж Жупанчич. На овогодишњем Театар фесту публика је оцјеном 4,83 за најбољу представу прогласила комад "Јасмин на странпутици" у извођењу позоришта "Славија" из Београда.

Организатор 15. Театар феста "Добој 2013" био је Центар за културу и образовање, док је генерални покровитељ био град Добој.

Фестивал је трајао од 19 до 24. маја, а у такмичарском дијелу наступило је пет представа. На завршној вечери додијељене су фестивалске награде и наступило је Градско аматерско позориште из Добоја са Гогољевим "Ревизором", у режији Гордане Васић.

На репертоару фестивала били су "Јасмин на странпутици" у извођењу позоришта "Славија" из Београда, црна комедија "Разред" Босанског народног позоришта из Зенице, представа "Дјелидба" Позоришта Приједор. Публика је имала прилику да погледа и комедију "Сокин и Босина" у извођењу Звездара театра из Београда, као и комад "Жиранти" Народног позоришта Републике Српске.

Глумци

Глумачку екипу "Дјелидбе" чине чланови домаћег ансамбла Раденко Билбија, Дарко Цвијетић, Раде Ступар, Деан Батоз, Синиша Вучићевић, Желимир Ривић и Мирела Предојевић. Гостујући глумци су Горан Јокић и Александар Стојковић из Народног позоришта Републике Српске и Слободан Ћустић из Београдског драмског позоришта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана