Драгана Марић, глумица, о првом “Јуху фесту” у Градском позоришту “Јазавац”: Дружење и маштање најздравији пут за дјецу

Илијана Божић
Драгана Марић, глумица, о првом “Јуху фесту” у Градском позоришту “Јазавац”: Дружење и маштање најздравији пут за дјецу

БАЊАЛУКА - Мноштво занимљивих представа, радионица, забавних и спортских догађаја очекује малишане на првом “Јуху фесту” који почиње данас у 18 часова концертом за бебе у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци.

Након тога, у 20 часова почеће концерт “Јазавчића” и “Врапчића”, а дјечаци и дјевојчице имаће прилику да уживају у дружењу и богатим садржајима до 7. априла.

Глумица Драгана Марић, један од оснивача и водитеља Студија “Јазавац”, казала је “Гласу Српске” да велику пажњу посвећују развијању програма за дјецу, те да, поред дјечије “Јуху сцене”, која постоји већ десетак година, имају и Студио “Јазавац”, као и Музичко-драмски атеље.

- Да бисмо скренули пажњу на своје активности, дошли смо на идеју о дјечијем фестивалу на којем ће прве године бити приказана сва наша остварења, али и организоване бројне едукативне радионице. На “Јуху” репертоару имамо неколико представа којима се одушевљавају и малишани и родитељи, што је за нас огромно задовољство. Доказ за то је више од 50 извођења сваког комада који смо продуцирали - рекла је Марићева.

Истичући значај “Јуху феста”, она је нагласила да су се након двије године изолације од културних и друштвених активности коначно отвориле могућности за масовнија дружења, посјете школа из околних градова и општина.

- Дјеца организовано посјећују позориште, а њихова срећа и одушевљење приликом гледања представе показатељи су жеље и радости да се друже, путују и заједно маштају. Та заједничка срећа најздравији је пут ка развоју стабилне и срећне дјеце.  Подназив фестивала је “Седам дана игара”, па нам је жеља да тих дана цјелодневно кроз “Јазавац” циркулишу дјеца, да кући одлазе с осмијехом, богатији за нова сазнања и другаре - рекла је она и додала да је у томе највећи значај ове манифестације.

Нагласила је да “Јуху фест” с разлогом почиње концертом за бебе, јер су свјесни готово непостојећег садржаја за бебе до прве године живота.

- На приједлог наших другара који чине Дуо виола “Дуола”, а који су и сами родитељи, дошли смо на идеју да бебама и њиховим родитељима у једном лијепом амбијенту, уз обраде дјечијих пјесмица, али и уз класичну музику, пружимо посебан доживљај - испричала је Марићева.

Објаснила је да је култура стуб свега, те да уколико је ми као одрасли људи на прави начин будемо пружали младим нараштајима, они ће знати да је користе.

Програм

Другог фестивалског дана, у суботу, у 18 часова биће изведена представа “Пут по свијету на тротинету”, а у недјељу у 18 комад “Пустоловине Болета комете”. У понедјељак у 18 часова малишане очекује представа “Како су постале ружне речи”, а у уторак у 18 “Витез из Вилсонове”. Најмлађа публика 6. априла од 18 часова моћи ће да погледа комад “Јежева кућица”, а 7. априла у 20 сати на репертоару је “Господар мува” за тинејџере. Поред тога, биће организоване и радионице, за које је неопходна пријава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана