Драган Петровић: Представа „Прозор“ говори о дјечаку који је жртва насиља

Танјуг
Драган Петровић: Представа „Прозор“ говори о дјечаку који је жртва насиља

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Драган Петровић који је говорио о својој улози у представи „Прозор“, која ће бити изведена 17. августа у Арени Београдског драмског позоришта (БДП).

Петровић је подсјетио да је представа редителја Николе Бундала, по тексту Катарине Николић, имала премијеру 2023. године у оквиру пројекта БДП-а „Нови гласови“.

Према нјеговим ријечима, „Прозор“ је добио награду Хартефакт куће за најболји друштвено-ангажовани текст.

„Пратимо причу дјечака који је жртва насилја. Ми смо се кроз призму образовног система бавили насилјем генерално, са посебним акцентом на вршнјачко насилје“, истакао је глумац.

Према нјеговим ријечима, представа прати како дјечак бива малтеретиран од стране вршнјака, родителја и читаве околине, а касније схватамо да је насилник такође жртва породичног насилја.

„Задатак нам је био да се публика запита зашто је то тако, докле ће то тако бити и како то решити. Ако успемо једног човека да мотивишемо да негде, некад спречи неку врсту насиља, или бар да не учествује, мислим да смо урадили добар посао“, истакао је глумац.

У представи играју и Стефан Старчевић, Александар Јовановић, Марта Богосављевић и Невена Кочовић, а Петровић је рекао да је за њега највећи изазов био да у својој улози нађе тачан ритам дјечака и да се врати десет година уназад.

Петровић је оцијенио да је задатак позоришта да утиче на процесе у друштву, да освјешћује, буди и учи људе.

Оцијенивши да је пројекат „Нови гласови“ сјајна ствар за младе глумце, редитеље, писце и продуценте, Петровић је додао да је то врхунска прилика да се покажу и докажу након завршетка академије.

„Јако лепо од БДП-а што су нам пружили прилику да и ми покажемо своју причу. Значајно је што долазе старије колеге да нас гледају“, навео је глумац.

Поменувши да је у оквиру „Нових гласова“ играо и у комаду „У се, на се и пода се“, Петровић је истакао да је јако лијепо када са старијим глумцима „после представе седнете, причате, размењујете мишљења, а они вам дају савете.“

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана