Дјечије позориште Републике Српске успјешно затворило 68. сезону

Бранислав Предојевић
Foto: Дјечије позориште Републике Српске

БАЊАЛУКА - Луткарском представом “Три прасета” Дјечије позориште Републике Српске озваничило је завршетак 68. сезоне националног театра за дјецу Српске, коју су обиљежила 184 извођења представа.

Ансамбл ДПРС најављује да је план да нову сезону отвори луткарска представа “Принцезине поцијепане ципелице”, у режији Славча Маленова из Бугарске.

- Рад на овој представи почиње у октобру, паралелно са 23. Међународним фестивалом позоришта за дјецу, који ће од 13. до 19. октобра представити ансамбле из 15 држава свијета, саопштено је Дјечијег позоришта Српске.

Из овог театра су подсјетили да је 68. сезону званично отворила премијера “Црвенкапице”, у режији Људмиле Федорове, након чега су слиједиле још три премијере - “Бајка о малом Николи”, у режији Емилије Мрдаковић, “9 живота маце Лукаса”, у режији Вање Јовановића и “Три прасета”, у режији Браниславе Стефановић.

- Иза ансамбла Дјечијег позоришта у 68. сезони су 184 извођења, а представе је гледало више од 30.000 посјетилаца. Позориште је играло у општинама и градовима Српске - Добоју, Приједору, Мркоњић Граду, Билећи, Гацку, Градишци, Лакташима, Фочи, Новом Граду и другим локалним заједницама, у којима нас је публика дочекала са одушевљењем - навели су из Дјечијег позоришта Српске.

Позориште је учествовало и на бројним међународним фестивалима те је представа “Седам гавранова”, у режији Јакуба Максимова, побиједила и освојила гран при на 12. Луткарском бијеналу у Бугојну, уз који је добила и још двије награде: награду за најбољу драматургију и награду за најбољу креацију лутака. Представа “Седам гавранова” била је и у селекцији 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица и освојила гран при жирија публике. 

Представа “Био једном један лав” у режији Николе Бундала учествовала је на трећем Међународном луткарском фестивалу у Мостару гдје је освојила три награде: награду за најбољу музику, глумачку награду Николи Милаковићу и награду за најбољег глумца Ђорђу Јанковићу. “Лав” је учествовао и на 29. Међународном луткарском фестивалу ЛУТ фест у Источном Сарајеву гдје је освојио награду под називом “Нови изазови у луткарству”.

- Круна успјеха за “Лава” догодила се на Звездаришту, на 18. Дечјем позоришном фестивалу “Позориште Звездариште” у Београду, гдје је у импресивној и завидној конкуренцији са једанаест представа из региона, бањалучка представа, проглашена најбољом и освојила Гран при - навели су из овог позоришта.

По броју извођења, Дјечије позориште играло је своје представе сваки други дан, што и 68. сезону позиционира као успјешне дане и мјесеце преданог рада за најмлађе, закључили су из овог позоришта.

АНКАРА

Једно од запаженијих гостовања Дјечијег позоришта Републике Српске јесте извођење представе “Лав” у Турској.

Представа Николе Бундала није оставила равнодушним ни селектора 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу “Мале даме и мала господа” у Анкари, у Турској.

- Тако су наши глумци боравили у Анкари од 24. до 29. априла и на турском језику одиграли шест представа у организацији Генералне дирекције турских државних позоришта - навели су из позоришта. Том приликом “Лав” је награђен Специјалном плакетом фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана