Директор ДПРС Предраг Бјелошевић: Задовољство уљуљкује дух и спутава креативност

Александра Маџар
Директор ДПРС Предраг Бјелошевић: Задовољство уљуљкује дух и спутава креативност

Бањалука - Лијепо је водити једну кућу која је само у посљедње двије деценије играла у 17 држава, од Лондона до Сибира и од Измира до Варшаве. Од локалног дјечијег позоришта постали смо национално позориште за дјецу, изградили нову дворану уз огромно разумијевање Владе РС и града Бањалука, саградили Музеј позоришних лутака једини у југоисточној Европи па и шире, али могло се све то и раније.

Овим ријечима директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић говори за "Глас Српске" да ли је задовољан оним што су он и његов креативни тим, као и сви глумци, направили у годинама испуњеним исконском умјетности, које су остале иза њих.

Баш као и сви они који свом послу поклањају најискренији дио себе и који својим успјесима сами себи постављају више стандарде, а сматрају да увијек може боље, тако и Бјелошевић истиче да у принципу не зна бити задовољан.

- Условно би се могло рећи да сам задовољан. Можда на кратко вријеме. Увијек може боље. Задовољство уљуљкује дух и спутава креативност. Знам само да дјеца заслужују да бар док не одрасту живе у бајци у којој побјеђује љубав, позитивни јунаци и остварују се најљепши снови, а ми им то покушавамо омогућити - истакао је он.

Кућа од снова, како је Бјелошевић одмила назива, ове године прославља велики јубилеј, 60. позоришну сезону, која ће заиста бити посебна, испуњена богатим програмом и великим плановима. Први на листи нових живота умјетности који се тренутно поставља на сцену је невербални комад "Одисеј" у режији познате редитељке из Бугарске Бисерке Колевске.

- Позориште је ушло у своју 60. професионалну сезону и стога сваки пројекат мора имати своју тежину. Велики је изазов поставити на сцену "Одисеја". Већ се у региону почело причати о томе. Наравно, то је и велики ризик, али који за позориште, уколико га остваримо како желимо, може бити од огромног значаја - сматра Бјелошевић.

Послије 14. међународног фестивала позоришта за дјецу, који почиње овог викенда, у суботу, 3. октобра, на коме ће учешће узети тринаест театара из десет држава, прича Бјелошевић, одмах већ 10. октобра почеће да ради на представи "Три прасета" по тексту и режији Николе Пејаковића.

- Планирамо да и ове године због прелијепог прошлогодишњег искуства организујемо културно-хуманитарну манифестацију "Сњешково" када ће на петнаест дана у позориште уселити Сњешко Бијелић са својим другарима, Светим Николом и Дједа Мразом, гдје ће заједно дјеци правити радионице плеса, глуме, цртања, дружења са писцима за дјецу - најавио је он.

Послије Нове године, открива директор дјечијег театра, у плану је постављање на сцену представе за тинејџере у режији Кокана Младеновића, а настављају и да раде на представама за бебе.

- Планова има много, али вријеме је поново све непредвидивије. Умјетност је зависна од економије. Нисам сигуран да ћу у наредних неколико сезона видјети на нашој позоришној сцени велику ансамбл представу "Еп о Гилгамешу", о којој дуго сањам и са којом сам желио да завршим своју умјетничку и сваку другу позоришну каријеру - рекао је Бјелошевић.

Свима који прате рад овог театра познато је да комаде за дјецу постављају познати свјетски редитељи, да су представе високог квалитета и да је најмлађа публика, као и њихови родитељи, годинама задовољна.

- ДПРС је још 1995. године довео првог странца редитеља Љубомира Ралчева након кога су режирали најугледнији свјетски редитељи као што су Алексеј Љељавски из Минска, Тереза Дурова из Москве, Хартмут Лоренз из Берлина, Славчо Маленов и Боњо Лунгов из Софије, Роберт Валтл из Љубљане, Живомир Јоковић, Кокан Младеновић, Бранислав Крављанац, Југ Радивојевић и многи други - подсјетио је Бјелошевић и додао да само најбољи могу направити најбоље.

Дјечије позориште РС испуњавајући свој програм за 2015. годину, како каже, ангажовало је врсне умјетнике из Бугарске о којима дугују посебну захвалност, јер су постављајући на сцену "Тужног принца", у ствари поставиле култну представу театра која се изводи од 30. априла 1998. године до данас.

Редитељка Бисерка Колевска, као и сценограф и творац лутака Свила Величкова, режирале су и Моцартову "Чаробну фрулу", као оперу са луткама, "Принцезу на зрну грашка", а са представом "Одисеј" имају част да свечано отворе 60. позоришну сезону.

"Одисеј"

- Малишане очекује узбудљиво сценско путовање главног јунака Одисеја, који ће оживјети свој сан о повратку на Итаку прелијепој вјерној Пенелопи пролазећи низ перипетија и искушења из којих излази као побједник. Ово је прича о вјерности и љубави које дају снагу људима да опстану у најтежим, безизлазним тренуцима и остваре свој сан у животу. Мислим да ће дјеца, али једнако и одрасли, уживати у чаробној визуелизацији филмског типа и сценама у којима се смјењују јунаци приче у техникама бојеног театра сјенки, лутака и игре уживо - нагласио је Предраг Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана