"Дервиш и смрт" из Бања Луке вечерас у Београду

Танјуг
"Дервиш и смрт" из Бања Луке вечерас у Београду

БЕОГРАД - Народно позориште Републике Српске из Бања Луке гостоваће вечерас од 20 часова на Великој сцени Народног позоришта у Београду са представом "Дервиш и смрт", према истоименом роману Меше Селимовића, у режији и драматизацији Дејана Пројковског.

У глумачкој подјели се налазе Златан Видовић, Раде Костић, Жељко Еркић, Душко Мазалица, Ања Илић, Љубиша Савановић, Данило Керкез, Ђорђе Марковић, Бојан Колопић, Драгослав Медојевић.

Представа је премијерно изведена током пандемије 30. октобра 2020. године и ова представа се налази у селекцији за актуелно 66. Стеријино Позорје 2021 у Новом Саду.

О новом сценском читању антологијског књижевног дјела, редитељ Пројковски каже да је драматизација коју је написао, од свих адаптација које је читао, најближа роману, гдје најбоље може да се види драматуршка линија Меше Селимовића.

"Када би једног дана дошао крај ове наше цивилизације и када би требало да покажемо шта је био смисао нашег постојања, сигурно роман ''Дервиш и смрт'' и аутор Меша Селимовић показују смисао постојања наше цивилизације, уз Достојевског, Шекспира, Баха, Моцарта, Микеланђела", навео је редитељ.

Према његовим ријечима, захтевно је извући из тако комплексног романа све што се може у тих два и по сата на сцени, односно, као позоришни умјетници, сви имају задатак да пренесу роман на позорницу и да створе своју сценску естетику, а све друго је бесмислено.

"Роман ''Дервиш и смрт'' је једно од умјетничких дијела којима ова цивилизација треба да се поноси. Сваки роман је као велико море у које сви треба да заронимо", закључио је аутор драматизације и редитељ представе Пројковски.

У ауторском тиму су и сценограф Валентин Светозарев, костимограф Ивана Ристић, кореограф Олга Панго и композитор Горан Трајкоски.

"Дервиш и смрт" у театарској верзији редитеља Егона Савина игра се од 2009. са великим успехом у Народном позоришту у Београду, гдје се и након 12 година од премијере и даље тражи карта више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана