Данило Керкез: Лик Принципа играм са жаром

Александра Маџар
Данило Керкез: Лик Принципа играм са жаром

Бањалука - Гаврила Принципа и све чланове "Младе Босне" доживљавам као хероје, не само 1914. године него читавог једног вијека.

екао је ово за "Глас Српске" млади глумац Данило Керкез, који у представи "Четрнаеста" Народног позоришта Републике Српске тумачи лик Гаврила Принципа. Керкез је студент  четврте године глуме на бањалучкој Академији умјетности, а улога у комаду редитељке Ане Ђорђевић отворила му је врата националног театра Српске.

- Улози Гаврила Принципа посветио сам се детаљно и са великим жаром. Нико не треба да се стиди његовог имена, нити да се плаши да га изговори гласно. Гаврило је истински желио добро свом народу - казао је Керкез.

Истиче да му рад на овој представи представља велику част, а посебно га радује што је имао прилику да ради са редитељком Аном Ђорђевић.

- Она је са готово идентичном глумачком екипом створила представу "Радничка хроника", коју оцјењујем као најбољу у протеклих неколико година у Народном позоришту РС. Играјући у комаду "Четрнаеста" и ја сам добио прилику да будем дио квалитетног позоришног тима - истакао је Керкез.

Чињеница да је нови комад рађен попут документарца, гдје се сцене смјењују као на филму, Керкеза је додатно инспирисала за улогу.

- Веома сам задовољан како је публика примила представу на премијери, али и како су је прокоментарисали људи који се годинама баве позоришном умјетношћу. Вјерујем да ће "Четрнаеста" бити једнако добро прихваћена и у другим градовима Српске, али и ван њених граница, као и да ће учествовати на фестивалима - каже Керкез.

Као и остали глумци у новој представи Народног позоришта РС, и Керкез је играо још неколико споредних ликова у комаду.

- Глумачки позив који сам одабрао чини ме срећним и испуњава ме. Једноставно, глума је мој начин живота - казао је Керкез.

Дипломска монодрама

- Много сам размишљао о избору дипломске представе. Као најконкретнији избор намеће се монодрама, али још нисам донио коначну одлуку који ће то комад бити - каже Данило Керкез.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана