Дани малих ствари у Требињу: Прича о судбини жене за почетак

Ратомир Мијановић
Дани малих ствари у Требињу: Прича о судбини жене за почетак

Требиње - Монодрамама и мастер радовима студената глуме Факултета драмских уметности у Београду, у недјељу увече је у Требињу почео јубиларни 10. интердисциплинарни фест "Дани малих ствари".

Фестивал камерних позоришних форми у организацији Културне сцене "Мале ствари" отворила је представа "Бог да прости", глумачки мастер рад Аните Стојадиновић.

Монодрамом, рађеном по мотивима романа "Петријин венац" Драгослава Михаиловића, млада глумица је публици донијела свједочанство о страдалничкој судбини жене у патријархалном свијету малог рударског мјеста у Србији.

- Изабрала сам овај текст, јер ми је близак. И ја долазим из краја одакле је Михаиловићева Петрија - доста ми је познат и дијалекат и карактер жена у том крају - истакла је Стојадиновићева и додала да је изузетно задовољна пријемом требињске публике.

У другој представи вечери Душан Матејић извео је монодраму "Дневник једног лудака" по тексту Николаја Васиљевића Гогоља. Исповијест чиновника, ментално обољелог од несрећне љубави, у Матејићевој интерпретацији жанровски се помјера "од психолошког реализма, преко гротеске и комедије, до трагичног завршетка".

- Од малог и неважног човјека мој лик у свом имагинарном свијету постаје краљ Шпаније. У судару са свијетом реалности он постаје свјестан свог тешког унутрашњег неспоразума, након чега одлази у своју личну трагедију - каже млади глумац и додаје да је извођење монодраме у Требињу прва реприза након премијере и одбране мастер рада на Факултету драмских уметности у Београду прије двије седмице.

На свечаном отварању фестивала, поводом два јубилеја - 10 година "Дана малих ствари" и 15 година драмских радионица КЦ "Мале ствари" - позоришним пријатељима, заслужним појединцима, установама, спонзорима и медијским кућама додијељене су плакете и захвалнице.

Из Културне сцене су подсјетили да су захваљујући "Данима малих ствари" у протеклих десет година на требињским сценама заиграла бројна позната глумачка имена региона, док је за то вријеме у продукцији Културне сцене настало више од 30 професионалних и аматерских драмских и луткарских представа, са више од 700 играња и 150.000 гледалаца, те преко стотину награда на домаћим и међународним фестивалима.

Често су награђиване, подсјећају, и представе омладинског и позоришног стваралаштва за дјецу, којих је у продукцији Културне сцене било више од четрдесет, док је за 15 година рада кроз драмске радионице "Малих ствари" прошло више од 1.200 дјеце и младих.

Програм

Друге вечери фестивала требало је да наступе гости из Косовске Митровице - Факултета уметности Приштина, са представом "Путујуће позориште Шопаловић" Љубомира Симовића, а фестивал ће вечерас у 20 часова затворити ДИС Позориште младих из Бањалуке представом "Терапија". Улаз на све представе је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана