Цвијановић у посјети Народном позоришту РС: Национална кућа од великог интереса са сјајним глумцима

СРНА
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Народно позориште национална кућа од великог интереса за Републику Српску, која је дијелила њену судбину и која данас има сјајне глумце, који знају шта је то умјетност.

Након данашње посјете Народном позоришту, Цвијановићева је навела да је ту да подржи врхунске глумце менаџмент ове важне куће. "Радује ме амбициозан план кад је у питању програм и активности које ће имати Народно позориште у овој години, али и интеракција са локалним нивоом широм Српске", рекла је Цвијановићева новинарима.

Цвијановићева је истакла да ју радује чињеница да су интензивирани односи са позориштем из Београдом и да ће се то видјети кроз различите догађаје, манифестације и учешће на фестивалима. "Суштински је важно да учимо једни од других, али и да интернационализујемо наше активности. Овдје су људи посвећени свом послу. Раде врло озбиљно, поклазујући своју способност и свој капацитет. Наши глумци су ангажовани у разним продукцијама изван Републике Српске чиме ми добијамо потврду да су овдје сјајни глумци", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила задовољство због чињенице да ово постаје поново мјесто гдје се све више долази, те да је током састанка са руководством Народног позоришта било ријечи о томе да је неопходно да се, након двије године пандемије, у позориште поново врате школарци. "Радује ме и што се коначно завршава прича у вези са филхармонијом, јер смо се дуго бавили тиме, жељели смо да имамо филхармонију, да нађемо адекватну статусну форму која ће обогатити Народно позориште", навела је Цвијановићева. Вршилац дужности директора Народног позоришта Дијана Грбић истакла је да је ово била прилика да предсједника Републике упознају са плановима у овој сезони.

"Надамо се и финансијској подршци, с обзиром на амбициозне планове ове куће. Ова година је битна за све нас, јер смо прошле године имали јубилеј 90 година од настанка прве и највеће културне институције у Српској, који нисмо могли обиљежити на прави начин", рекла је Грбићева. Кад је ријеч о плановима Народног позоришта у овој години, Грбићева је поменула акцију "Народно са народом", која подразумкијева гостовања Народног позоришта у што већем броју локалних заједница у Српској.

"Имамо велике планове кроз организацију Театар феста, на чијем почетку ћемо представити рад нашег симфонијског оркестра који ће радити у склопу Народног позоришта, као почетак рада на развоју филхармоније Српске", напоменула је Грбићева. Она је најавила и долазак Београдског драмског позоришта у септембру са четири представе, које ће осим у Бањалуци, прилику да види имати и публика у Градишци и Приједору. Декан Академије умјетности у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан навела је да је ово била прилика и да се разговара о будућој сарадњи Народног позоришта и Академије умјетности на заједничким пројектима.

"Врло је значајно да наши студенти добијају прилику за праксу, као и до сада, а ми поред глумаца образујемо и продуценте, камермане, редитеље и сви они имамју прилику да у Народном позоришту обаве дио праксе. Циљ нам је да то мало више интензивирамо", додала је Мацан. Она је напоменула да је готово комплетан ансамбл Народног позоришта завршио Академију умјетности у Бањалуци, што је, како је навела, доказ нашег квалитета и доброг рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана