“Црвенкапица” сутра премијерно у Дјечијем позоришту Републике Српске

Илијана Божић
“Црвенкапица” сутра премијерно у Дјечијем позоришту Републике Српске

БАЊАЛУКА - Представа “Црвенкапица” рађена према мотивима истоимене бајке браће Грим и Шарла Пероа, у драматизацији и режији Људмиле Федорове премијерно ће бити изведена сутра од 18 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Овај комад својеврсни је омаж глумцу Драгану Бањцу који је преминуо у марту прошле године, а прва реприза “Црвенкапице” заказана је за недјељу од 11 часова.

Ова представа доноси поучну причу из које ће најмлађа, али и она старија публика моћи много да научи о животу. У “Црвенкапици” играју Драгана Илић, Свјетлана Андрић, Александра Спасојевић, Зорана Шуман, Душко Мазалица, Александар Бланић и Никола Милаковић.

Лутке, костим и сценографију потписује Андреј Запорошкиј, музику Томислав Пехар, превод драматизације са руског потписује Даринка Петровић, а аутор сонгова је Јово Чулић.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић истакла је да се овај театар са сјајним глумцима кроз деценије рада сусретао са редитељима који су долазили из других држава, али да је ово први пут у историји да раде са редитељем из Русије.

- Први пут смо се суочили са начином рада руских луткара. Гледајући представу у Осијеку, у потпису Људмиле Федорове, жељели смо да то име видимо и у Републици Српској. Редитељка је много ангажована, тако да смо дуго чекали да нам дође у Бањалуку - рекла је Лабовић Маринковић.

Како је казала од 2019. године трају преговори те да је због свеукупне политичке ситуације долазак Људмиле Федорове био прави подвиг.

- Малишани памте да је на репертоару нашег театра “Црвенкапица” била 20 година. У тој представи је играо Драган Бањац. Изгубили смо нашег пријатеља глумца и ова представа је својеврстан омаж њему, а његовим именом ћемо да профилишемо и награду на нашем 22. Међународном фестивалу позоришта за дјецу који почиње 8. октобра - навела је она. Редитељка Људмила Федорова, која долази из Санкт Петербурга, нагласила је да ствари којима је суђено морају да се догоде.

- Дошла сам у Бањалуку, а било је много околности да не дођем. Међутим, ово је знак да је наша “Црвенкапица” морала бити овдје, морала се родити овдје и много сам радосна што се то догодило - истакла је Федорова.

Додала је да је занимљиво што је рад на представи међународно искуство јер је она редитељка из Русије, композитор је из Хрватске, а тим из Српске.

- У свакој земљи свијета најважније је дијете које мора знати лијепе ствари. Имала сам и душевну трему јер смо радили у име човјека којег више нема, а који је био дио овог тима, а и наша представа је заправо о животу, о љубави према животу у било којем облику и о томе да морамо живјети и веселити се. Такође, она показује да је живот сваког човјека битан и да никад не знаш кад ће бити крај те зато мораш уживати у сваком тренутку сада и овдје - испричала је Федорова.

Она је позвала публику да дође у Дјечије позориште РС, како оне најмлађе тако и оне старије, јер комад носи поруку како за дјецу тако и за родитеље, али и баке и дједове.

Црвенкапицу ће на сцени дочарати глумица Драгана Илић која је истакла да је рад на овом комаду за њу био лијеп и значајан процес који је трајао мјесец и по дана.

- На самом почетку ме обузео страх, због техничких ствари, јер има много сонгова, микрофона, пјевања уживо и анимација лутке. Људмила је имала много стрпљења за мене, све вријеме ме охрабривала и говорила да ће неке ствари доћи с временом и тако је и било - рекла је Илићева.

Глумац Александар Бланић игра вука, а како је казао са Федоровом је било лијепо радити.

- Поред занатских ствари од Људмиле се може научити много. Она на глумце дјелује педагошки у умјетничком смислу и стога ми је вриједна ова сарадња и надам се да ће се наставити - рекао је Бланић.

Умјетнички директор Дјечијег позоришта РС и глумац Душко Мазалица рекао је да је срећан што има могућност да на неки начин утиче на креирање програмског садржаја за дјецу, јер ово је представа која је естетски и умјетнички на високом нивоу.

- Овдје је битна идеја која се пласира, а то је да треба радити.  То треба сви да потенцирамо, а посебно дјеца - поручио је Мазалица.

Сонгови

Књижевник Јово Чулић, аутор сонгова за “Црвенкапицу”, нагласио је да му је драго што је дао свој допринос у стварању ове представе.

- За мене је ово било ново искуство. Овдје се није могло чекати да дође инспирација него сам инспирацију морао јурити. Људмила Федорова је дивна особа и велики професионалац. Ово је било интересантно и узбудљиво искуство - рекао је Чулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана