Црни хумор купио публику

Александра Маџар
Црни хумор купио публику

Бањалука - Сала испуњена заљубљеницима у позоришну умјетност, дуг и јак аплауз, као искрена подршка глумцима, који су на даскама "Јазавца" извели представу "Усамљени запад", дио је атмосфере у којој је отворен Међународни фестивал младог глумца "Заплет 05".

Част да отвори фестивал, који се одржава под слоганом "Свјежа крв", припала је ученици бањалучке Гимназије Милици Малешевић, аутору драмског текста "Андрија", који је праизведбу доживио на сцени Градског позоришта "Јазавац", које је организатор фестивала. Урош Јаковљевић, Матеја Поповић, Миодраг Радоњић и Марија Стокић показали су свој таленат кроз црну комедију једног од најславнијих писаца британске драме Мартина Макдона и у режији Драгана Петровића Пелета. Комад Београдског драмског позоришта изведен је прве фестивалске вечери.

Позоришна прича, која је публику из тренутка у тренутак шокирала и насмијавала, показала је необичне околности у којима су се нашли ликови, као и атипичне животне ставове које заступају.

- Један од главних циљева фестивала је да се публици представе млади људи Српске и региона и да наши гости, млади глумци, добију могућност да освоје неку од својих првих награда - рекла је директор фестивала глумица Драгана Марић.

Послије извођења представе Марићева је уручила захвалницу директору Београдског драмског позоришта Маши Михаиловић.

- Веома сам захвална глумцима Драгани Марић и Љубиши Савановићу што су нам указали повјерење и што је публика имала прилику да погледа представу "Усамљени запад", која је са разлогом пронашла своје мјесто под умјетничким небом Београдског драмског позоришта - рекла је Михаиловићева.

У оквиру пратећег програма сваке фестивалске вечери биће одржан округли сто, гдје ће публика имати прилику да разговара са младим глумцима из представа које су на репертоару "Заплета".

"Хелверова ноћ"

Представа "Хелверова ноћ" Позоришта Приједор биће изведена сутра  у 20 часова на сцени Градског позоришта "Јазавац". У комаду, по тексту Ингмара Вилквиста, у режији Раденка Билбије, своје креације показаће глумачки двојац Деан Батоз и Мирела Предојевић. Овај текст је на гласу као најбоље дјело пољске драмске књижевности у посљедњих 20 година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана