Четрнаеста уз аплаузе

Александра Маџар
Четрнаеста уз аплаузе

Брчко - Ансамбл Народног позоришта Републике Српске показао је своје глумачке креације изводећи представу "Четрнаеста" у оквиру такмичарског дијела програма 30. сусрета позоришта БиХ у Брчком.

Представу је режирала Ана Ђорђевић која је заједно са глумцима "густим ситом просијала бујну ријеку историјске грађе, о мистериозном лику Гаврила Принципа".

- Дали смо свој максимум и мислим да смо на високом нивоу извели представу за коју сви сматрамо да има велике квалитете. По реакцији фестивалске публике видјело се да је задовољна - рекла је глумица Сандра Љубојевић.

Представа која је изведена у сриједу увече нашла се на репертоару Сусрета, јер се како каже селектор Владо Керошевић, одлично уклапа у пропозиције овогодишњег фестивала.

- Ђорђевићева је успјела да много историјских чињеница претвори у бројне дијалоге на сцени - казао је Керошевић.

У прикупљању историјске грађе редитељка се ослањала на књигу "Сарајево 1914" Владимира Дедијера. У представи играју Бранко Јанковић, Горан Јокић, Жељко Еркић, Златан Видовић, Сандра Љубојевић, Миљка Брђанин-Бабић, Драгана Марић, Данило Керкез и Иван Перковић.

За сценографију у представи "Четрнаеста" задужена је Драгана Пурковић-Мацан, за костиме Ивана Јовановић, а музику је радио Петар Топаловић.

- Настојали смо да направимо представу и о Францу Фердинанду и о Гаврилу Принципу, о њиховом одрастању и о свему ономе што је условило да се њих двојица једног дана сретну у Сарајеву - истакао је глумац Горан Јокић.

Улоге

У представи "Четрнаеста" нема главних улога. Сви глумци који су у подјели имају подједнако велики простор у комаду. Улогу Гаврила Принципа игра млади Данило Керкез, студент четврте године глуме, а Фрању Фердинанда Бранко Јанковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана