Четрнаеста као сценски документарац

Александра Маџар
Четрнаеста као сценски документарац

Бањалука - Премијером представе "Четрнаеста" у режији Ане Ђорђевић сутра у 20 часова биће отворена 84. сезона у Народном позоришту Републике Српске.

Глумци истичу да је рад на овом комаду био веома инспиративан и драгоцјен, али и да је представа рађена као документарни филм.

- Рад на представи за мене лично као човјека је била велика ствар, јер сам сазнао много нових чињеница о историји нашег народа - рекао је на јучерашњој прес-конференцији глумац Народног позоришта РС Златан Видовић.

Нова сезона носи назив "Историја се понавља", па зато није случајно што се прва представа осврће на почетак Првог свјетског рата и Сарајевски атентат.

Златан Видовић тумачи више ликова, а један од њих је и одрасли Гаврило Принцип. Добро уигран ансамбл, који је у истом саставу, такође под редитељском палицом Ђорђевићеве, глумачке креације показао и у "Радничкој хроници", није крио задовољство због креативног рада са овом редитељком.

- Ми смо током љета почели припреме за рад на овој представи читајући књигу "Сарајево 1914" Владимира Дедијера. То је можда најтачније написана књига, као неки трилер о Сарајевском атентату, о његовом узроку и посљедицама, али и о биографијама људи који су посредно и непосредно били умијешани у убиство Франца Фердинанда - објаснио је Видовић.

Глумци су се једногласно сложили да је рад на комаду "Четрнаеста" био јако захтјеван, те да су радили на принципу документарне игре.

- У комаду се појављује нешто више од 60 ликова, а свако од нас игра по шест, седам или осам ликова. Тешко је играти такве представе које су режиране као документарни филм, гдје се из сцене у сцену пресвлачимо, мијењамо лик и начин говора - рекао је глумац Горан Јокић.

Истиче да проучавањем грађе за представу "Четрнаеста" никога посебно нису хтјели да оцрне или уздигну.

- Ми смо на најпоштенији начин испричали људску причу о томе како свијет око нас може да унесрећи човјека. Представа говори и о томе колико је појединац способан да мијења тај свијет ако је одлучан и истрајан као што је био Гаврило Принцип - нагласио је Јокић.

Глумци су заједно са режисерком склапали причу о животу, школовању и одрастању Гаврила Принципа и Франца Фердинанда, али и томе како је сплет околности утицао да се тог дана сретну у Сарајеву.

- Оно што нам је давало додатну одговорност приликом рада на представи је чињеница да су ликови које тумачимо стварни. Они су постојали и довели до многих промјена у историји и у свијету. Тешко је радити улоге по ликовима који су своје идеале и животе дали нама и будућности - казала је глумица Миљка Брђанин-Бабић.

Тема

- Публику очекује добра представа, која неће имати амбиције да одговори на сва питања у вези са 1914. годином. Ипак, сматрам да је Народно позориште РС отворило једну озбиљну тему покушавајући да буде реално у времену и простору у којем живимо - каже директор националног театра Српске Ненад Новаковић, који је и најавио рад на новој представи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана